Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Minden évben összegyűlnek az Iparművészeti Múzeum gyűjteményi munkatársai, hogy portalanítsák, átnézzék a Ráth György-villa állandó kiállításának, A mi szecessziónknak a műtárgyait – csillártól a falicsempéig, bútortól a legfinomabb parfümös üvegig, falikárpittól a névjegyig. Különös évet hagyunk magunk mögött, hiszen a koronavírus-járvány miatt tavaly nagyrészt zárva volt a múzeum, és mindenki alig várja, hogy újranyisson. Az ötvösgyűjtemény vezetője, Pandur Ildikó mesélt az idei nagytakarításról.

A járvány miatt nem kellett máshogy takarítaniuk, mint „békeidőben”. Paradox módon: ezzel sokkal kevesebb a munka idén, hiszen, ha nincs mozgás, a folyamatosan zárt ajtókon kevésbé jön be az utca pora. Ez persze nem azt jelenti, hogy ez lenne az ideális állapot, sőt! Természetesen a látogatóknak készül a múzeum legkülönlegesebb, legértékesebb tárgyait felvonultató kiállítása.

Az éves nagytakarítás egyben állapotfelmérés is. Ha bármi sérült volna, javítják, ha kiégett az izzó egy lámpában, csillárban, cserélik. Ami érzékeny, például a textil, azt különösen óvják. Rolettás helyiségben, fényvédő fóliával ellátott pormentes vitrinekben állítják ki. Azokhoz ilyenkor nem nagyon kell hozzányúlni.

A nagytakarítás igazi összehangolt munka – elsősorban a bútorgyűjtemény munkatársaival. Mivel A mi szecessziónk enteriőrkiállítás, a bútorok szerepe meghatározó. A rájuk helyezett műtárgyak gondozói kesztyűben finoman emelnek meg minden apróbb-nagyobb tárgyat, hogy alattuk portalanítható, ápolható legyen íróasztal, kabinetszekrény, díszasztal. Előfordul, hogy két vagy három gyűjtemény tárgyai is megpihennek mondjuk egy tálalón. A fémtárgyakat is kesztyűvel portalanítják az ötvösgyűjtemény munkatársai, a kerámiát meg a társgyűjteménybeli kollégák vizsgálják meg.

A kölcsönkapott műtárgyakhoz a múzeum szakalkalmazottainak is tilos hozzányúlni. Ha bármelyik átvizsgálásra, ápolásra szorulna, megkeresik a kölcsönadó felet. Ez alkalommal a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumból jött egy kolléga.

Jó, ha mindenki egy időben ott van a helyszínen, hogy ne kelljen bárkinek is duplamunkát végeznie. Ha minden klappol, maximum egy nap alatt el is készülnek. Mint most is.

Örömmel várunk minden covidmentes látogatót.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/317,Megtiszt%C3%ADtva%2C+becsavarva%2C+le%C3%A1polva