Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

 Az Iparművészeti Múzeum Üllői úti épületét tetováltatta magára Lak Edina belsőépítész-tervező. Tízéves vágya teljesült, amikor Szabó Hajnalka rávarrta a felkarjára a Lechner Ödön tervezte épületet. De miért is akarja valaki mindig magával vinni egy múzeum képét? Ennek jártunk utána.

„Gyerekkori becsípődésem az Iparművészeti Múzeum épülete” – meséli Lak Edina belsőépítész, aki vidéken született, és mikor iskolai kirándulásra jöttek Pestre, rácsodálkozott az Üllői úti épületre. Elhatározta, ha nagy lesz, ott fog lakni. Felnőttként persze rájött, ez lehetetlen, hiszen ez egy múzeum. De azért teljesen nem nyugodott bele.

Edina belsőépítészeti tervezéssel foglalkozik, és úgy érezte, szeretné, ha „meglenne” neki ez az épület valahogy, ha már nem költözhet be. 10 éve keres olyan szakembert, aki rátetoválná a karjára a gyönyörű Lechner-épületet.

És mivel szerette a Tyutyu Tattoo-ban készült munkákat, ott ajánlották neki Szabó Hajnalkát. Amikor meglátta a karakteres vonalvezetéssel rajzolt vázlatot, a düreres-rézkarcos tervet, rögtön tudta, ez nagyon jó lesz.

Szabó Hajnalka amellett, hogy tetoválásokat készít, szobrásznak tanul. Azt mondja, a kettő jól kiegészíti egymást, hol egyik van előtérben, hol a másik. Segíti például a tetoválás elhelyezésében, hogy anatómiát tanult, a művészettörténet pedig az inspirálódásban jó út.

Amikor megkereste Edina, örült, hogy a vendég értékeli az építészetet – mondja. A 15-16 centi hosszú és 9 centi széles tetoválás egy ülésből, 2,5 óra alatt készült el a felkar hátuljára. Az épület fekete-fehér, csak az eozinmázas tetőcserepet színezte.

Hogy mennyire divatos ilyet varratni a testre? Egyre inkább – teszi hozzá Szabó Hajnalka –, különösen a turisták körében: „egyfajta utazási szuvenírként tetováltam például a Szabadság-szobrot apróbb méretben vagy a Lánchíd sziluettjét”.

Az egyik magyar vendégének hátára pedig a Lánchíd oroszlánjainak tetkója került. Amikor megbeszélték a részleteket, az időpontot, és Marschalkó Szilárdként bemutatkozott, Hajnalka azonnal rákérdezett: leszármazottja-e az oroszlánokat faragó szobrászművésznek, Marschalkó Jánosnak. Szilárdot megdöbbentette a kérdés, időtlen idők óta nem kérdezte ezt tőle senki. És a válasz nem lehetett más, mint igen.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/320,B%C5%91rre+varrt+Iparm%C5%B1v%C3%A9szeti+M%C3%BAzeum