Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Augusztus 20-tól lesz látogatható a pompás Szent István-terem, amely a Budavári Palotában található. Az eredeti, Hauszmann Alajos tervei alapján készült terem az 1900-as párizsi világkiállításon nagydíjat nyert, a korszak iparművészetének legfontosabb alkotói, többek között Thék Endre, Zsolnay Vilmos és Jungfer Gyula vettek részt kialakításában.

A szobát a II. világháborúban porig rombolták, most azonban a Nemzeti Hauszmann Program keretében korhűen születik újjá. A hiteles rekonstrukción országos szinten több száz szakember dolgozik, az Iparművészeti Múzeum Textilgyűjteménye a Szent István-terem eredeti textíliái közül a gyűjteményben lévő két textília tanulmányozhatóvá tételével, illetve a rekonstruálásukkal kapcsolatos szakmai tanácsokkal járult hozzá a projekthez.

Gyűjteményünkhöz tartozik a terem függönysáljának egy részlete, a függönydarab, ami alapján restaurálni tudták a terem drapériáit. A függönyrekonstrukció elkészítéséhez egykori kollegánk, E. Nagy Katalin textilrestaurátor-művész szakmai javaslatait is figyelembe vették. A helyiség eredeti tapétájának részletét őrzi gyűjteményünk, a selyemtapétát még 2018-ban több alkalommal vizsgálták a Rostás Péter művészettörténész, a projekt egyik vezető szakembere kíséretében érkező külföldi szakértők, ez alapján készítették el a szövetrekonstrukciót. A terem rekonstrukcióját az eredeti épületből megmaradt apró töredékek összegyűjtése és alapos tanulmányozása nyomán készítik el: a rendelkezésre álló fotókon túl eredeti darabok alapján alkotják újra a berendezést. Ezt a folyamatot néhány, az Iparművészeti Múzeumba került töredék is segíti.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/321,%EF%BF%BD%EF%BF%BDjj%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BDled+a+Szent+Istv%EF%BF%BD%EF%BF%BDn-terem