Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Az Iparművészeti Múzeum szecessziós gyűjteményének legjelentősebb darabjait A mi szecessziónk című állandó kiállítás mutatja be a Ráth György-villában. A kollekció egyik ikonikus darabja a Fátyoltáncosnő: egy asztali villanylámpa, amely Loie Fullert, a 19-20. század fordulóján Párizs egyik legismertebb, amerikai származású táncosnőjét ábrázolja.

Fuller a modern táncosnők közül az első nagy név. Az igazi sikert Montmartre művészközössége hozta el neki a Folies Bergère-beli fellépései során, hatása Amerikától Európáig terjedt. Hozzá köthető a szerpentintánc, melynek egyik eleme – a műtárgyon is látható – hatalmas fátyol forgatása, a másik pedig a színpadi színes világítás. Nem sokkal az elektromos izzó feltalálása után ez volt az első fény-show. Loie Fuller a tudomány fejlődésében meglátta a lehetőséget: alulról megvilágított padlón táncolt és Marie Curie fejlesztett neki foszforeszkáló kelméket. Korszakalkotó ötletei megihlették a kor művészeit. Egyes művészettörténészek azt állítják, hogy Picasso ennek a produkciónak, illetve a róla készült filmek hatására festette meg az Avignoni kisasszonyokat, a mozgás és a statikusság közötti feszültség megjelenítéseképpen.

Loie Fuller mintájára elterjedt a szerpentintánc a korabeli nagyvárosi kávéházakban. Ő maga is turnézott a produkcióval, egy ilyen alkalommal jutott el Bukarestbe, ahol megismerte Maria királynőt, akinek állítólag a szeretője lett – érdekes, hogy később több kölcsönt is kijárt Romániának.

Raul Francois Larche (1860-1912) párizsi szobrász alkotásain különösen sokszor tűnik fel a táncosnő alakja, így bronz asztali lámpáin is, melyeket – több változatban – a Siot-Décauville párizsi öntőműhely sokszorosított.Az Iparművészeti Múzeum darabja mosolygó arccal ábrázolja a művésznőt, amint híres táncát járja. A lepel redői rejtik a lámpa égőfoglalatait és a világító izzókat. Ez egyike a szobrász legismertebb modelljeinek. A lámpának számos reprodukciója ismert: hasonló példányokat őriz több köz- és magángyűjtemény, egyebek mellett a müncheni Bayerisches Nationalmuseum.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/327,T%C3%A1nc+%C3%BAj+megvil%C3%A1g%C3%ADt%C3%A1sban