Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

2011. november 8. kedd

Témakörök:
• a közelmúltban előkerültek a Székely Nemzeti Múzeum háborús veszteségként nyilvántartott műkincsei
• az Iparművészeti Múzeum és a Székely Nemzeti Múzeum hosszú távú szakmai együttműködése
• az Iparművészeti Múzeum által tervezett „Erdély régi művészete” című kiállítás

Résztvevők:
Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár, NEFMI
Takács Imre főigazgató, Iparművészeti Múzeum
Vargha Mihály igazgató, Székely Nemzeti Múzeum

A Székely Nemzeti Múzeum háborús veszteségként nyilvántartott műkincsei

A Székely Nemzeti Múzeum műtárgyainak jelentős részét 1944 nyarának végén, a gyors ütemben előretörő Vörös Hadsereg csapatai elől a korabeli múzeumi és műemléki felügyelőség először Kolozsvárra, majd Keszthelyre és végül Zalaegerszegre menekítette. A két vagont megtöltő legértékesebb műtárgyakat Herepei János igazgató indította útnak. A páratlan értékű anyag azonban a zalaegerszegi állomás 1945 március 27-28.-i bombázásakor megsemmisült.

A bombázást túlélt és megmentett néhány tárgy 2004-ben került vissza Zalaegerszegről Sepsiszentgyörgyre.

A közelmúltban derült csak fény arra, hogy két ládányi műtárgy - amelyeket elveszettnek gondoltunk - annak idején mégsem került fel a balsorsú szerelvényre, és tartalmuk épségben megőrződött. Az előkerült tárgyak igen nagy értékű régi textíliák: középkori és reneszánsz miseruhák, valamint 17. századi török szőnyegek. A megkerült együttesben összesen 7 miseruha található, köztük a Balogh Jolán által 1943-ban még részletesen tárgyalt kézdiszentléleki gótikus miseruha, valamint egy Báthory András bíboros és balsorsú fejedelem címerével díszített bársony-kazula. Az összesen hét darab 17. századi oszmán-török szőnyeg közül öt darab a korszakban kedvelt Lorenzo Lotto-mintás szőnyegek közé tartozik. A műtárgyak mindegyike restaurálásra, állagvédelemre szorul.

Együttműködés a Székely Nemzeti Múzeummal

Az Iparművészeti Múzeum hosszú távú szakmai és tudományos együttműködésbe kezd a Székely Nemzeti Múzeummal. Az együttműködés célja közösen készülő és mind a két helyszínen bemutatásra kerülő kiállítások előkészítése, valamint az ezekkel kapcsolatos kutatás és restaurálás.

Az együttműködésre alkalmat ad, hogy a Székely Nemzeti Múzeum raktáraiban előkerült az a nagy értékű történeti textíliákból álló anyag (miseruhák, török szőnyegek), amelyet korábban világháborús veszteségként tartottak nyilván. Az anyag restaurálásában és tudományos feldolgozásában az Iparművészeti Múzeum segítséget nyújt a Székely Nemzeti Múzeumban.

Megállapodás született továbbá az elkövetkező években tervezett kiállítások előkészítésére, amelyek a két múzeumban őrzött anyagot mutatnák be. A hazai múzeumok gyakorlatától eltérő felfogású, új szellemű együttműködés lényege a közösen előállított szellemi produkció. A tervek között szerepel az erdélyi úrihímzéseket, illetve Sovánka István szecessziós üvegművészetét bemutató tárlat is.

A Régi Erdély Művészete című kiállítás előkészületei

Az Iparművészeti Múzeum megkezdte egy nagyszabású, a történeti Erdély művészetét bemutató kiállítás előkészítését. A múzeum a kiállítást 2013 végén vagy 2014 tavaszán tervezi megnyitni Budapesten, tárgyalások folynak az anyag bemutatásáról más európai helyszíneken is.

A kiállítás Erdély művészetét a magyar államalapítás korától az Erdélyi Fejedelemség megszűnéséig mutatja be. Területi értelemben a történeti Erdély (a középkorban az erdélyi vajda fennhatósága alá tartozó terület) a kiállítás fókusza, a Fejedelemség korában az ehhez kapcsolódó Partium is. A fennmaradt emlékek igen nagy százaléka iparművészeti tárgy (elsősorban ötvösművek), de a kiállításon szerepelni fognak festmények, szobrok, valamint az építészeti alkotásokat megidéző rajzok, makettek.

A kiállítás kultúrpolitikai haszna, hogy egy közép-európai régiót a legvonzóbb módon, a művészet eszközeivel mutat be, ezáltal a tárgyilagos történetábrázoláshoz és értelmezéshez segítheti hozzá a szakembereket és a közönséget, eloszlatva sok félreértést és tudatos félreértelmezést.

A kiállítás szervezésére az Iparművészeti Múzeum koordinálásával a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria, valamint erdélyi múzeumi intézmények – köztük a Székely Nemzeti Múzeum – partnerként való bevonásával, nemzetközi szakembergárda munkájával kerülhetne sor.

A kiállítás tervét a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkársága szándékai szerint mind anyagilag, mind erkölcsileg támogatja, a pénzügyi lehetőségek függvényében.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/34,Sajt%C3%B3t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3+az+Iparm%C5%B1v%C3%A9szeti+M%C3%BAzeumban+-+Egy%C3%BCttm%C5%B1k%C3%B6d%C3%A9s+a+Sz%C3%A9kely+Nemzeti+M%C3%BAzeummal