Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Azok közé tartozik, akik egy új könyv vásárlása után hosszan beleszagolnak a még érintetlen papírlapok közé? Akkor az Ünnepi Könyvhét, a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri ünnepe az ön ünnepe is!

Idén immár 92. alkalommal várja a könyvek szerelmeseit a magyar irodalmi kiadványok börzéje. A könyvhét gondolatát Supka Géza (1883–1956) muzeológus, művészettörténész, régész, a Literatura című szépirodalmi folyóirat alapító szerkesztője vetette fel 1927-ben, a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesületének évi közgyűlésén. Ötlete pozitív fogadtatásra talált, az első ünnepi könyvhét meg is valósult 1929. májusában. 

Supka az általa szerkesztett Literatura folyóirat 1929-es, könyvheti különszámában megjelent A Magyar Könyvnap című írásában komoly problémának ítélte meg, hogy hazánkban a napilapok olvasóitól eltekintve talán pár százezerre tehető azoknak a száma, akik állandóan vásárolnak könyveket, és fizetésükből a kultúra ezen szeletére áldoznak. Az olvasóközönség kinevelését és az ország egész területére szóló művelődési hálózat megszervezését szorgalmazta, sőt, a kiadványok utcán, plakátokon való népszerűsítését egyenesen javasolta, hisz így szélesebb közönséghez juthatnak el a kiadók.

Elhivatottsága, a könyv szeretetére és olvasásra nevelő ténykedései, valamint könyvhetes ‘öröksége’ szerencsére még 2021-ben is ugyanúgy tömegeket mozgat meg minden évben.

Az idei könyvhét alkalmából Miklós Jenő regényének, a Madárkának (1921) ünnepi kiadású kötetét mutatjuk be, amelyet 1929-ben Magyarország első könyvhete emlékére 50 példányban nyomtattak újra, és egyik darabja megtalálható a múzeum gyűjteményében. A bordó bőrkötésű kiadvány elején látható, stilizált virágra emlékeztető, G-betűt formázó dísz a kötetet kiadó Genius Könyvkiadóra utal, amely 1920 és 1933 között működött.

A bőrkötés Végh Gusztáv tervezése, amely aranyozott színezésű és növényi ornamentikával díszített dekorációja egyfajta utalás a régi korok kapcsos könyveinek megjelenésére.

A kötet 18-as számú példányát őrzi a múzeum 4500 kötetet számláló könyvművészeti gyűjteménye őrzi. Ez az egyetlen olyan kollekció az országban, amely a könyveket kötés-, illusztráció- és tipográfiatörténeti jelentőségük okán gyűjti, és a műtárgyak között tartja számon.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/362,Mad%C3%A1rk%C3%A1val+%C3%BCnnepelj%C3%BCk+a+k%C3%B6nyvhetet