Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Új online kiállítással jelentkezett az Iparművészeti Múzeum a Google Arts & Culture nemzetközi művészeti platformján. A világ több mint 2000 múzeumának gyűjteményeit és műtárgyegyütteseit bemutató virtuális kiállítótér 0-24 órás nyitvatartással várja kultúrafogyasztó közönségét, ahol nemrég nyílt meg az Art Nouveau Bestiary of the Museum of Applied Arts’ (Az Iparművészeti Múzeum szecessziós bestiáriuma) című online tárlat. A kiállítás apropóját az idei szecesszió világnapja adta, amelynek központi témája az állatábrázolás volt, az így fókuszba került félig állati, félig emberi hibrideket és vadállatokat megjelenítő műtárgyak most online kiállításként tekinthetőek meg a világ bármely pontjáról.

Griffek, kentaurok, szörnyek, hárpiák és még számos más varázsos lény: e mitikus teremtményeket és a természeti világot egybefogó gyűjtés – azaz a bestiárium – a középkorban, gazdagon illusztrált kötetekben vált ismertté és népszerűvé. Ezt a latin fordításból ‘állatkönyvnek’ nevezett kiadványt korábban leginkább tanítási célokra használták. Az állatok naturalisztikus, néhol akár ijesztő ábrázolásával pedig morális leckék szemléltetését és jellemvonások kihangsúlyozását kívánták elérni.

E néhol bizarr külsejű és földöntúli lények a szecesszió művészei számára is bőven inspirációs forrásként szolgáltak. A századfordulón számos kerámia-, üveg- és ötvöstárgy, valamint grafika készült ebben a szellemben és motívumokkal, amelyek néhol rémisztő, néhol viszont kifejezetten vonzó külsejű teremtményekként jelennek meg a műtárgyakon.

A harminckét darabból álló válogatás legkorábbi tárgyai 1873-ból származnak, e pazar szelekció szinte időutazásra hív minket ebbe a földöntúli világba. Az online kiállítás egészen közeli képet ad azokról a teremtményekről és néhol egészen groteszk ábrázolásmódjukról, amelyekre a virtuális tárlat nyújtotta eszközökkel most fókuszálhatunk.

Az „állati" válogatás kapcsán megismerhetővé válnak az Iparművészeti Múzeum talán kevésbé ismert darabjai is. Aki szeretné még inkább megismerni a bestiáriumok különleges világát felvillantó gazdag anyagot, annak ajánljuk gyűjteményi adatbázisunk tematikus szelekcióját:

A számos külföldi alkotó mellett felfedezhetjük a szecesszió hazai alkotóinak munkáit is, például a Zsolnay-gyár kerámiáját, az azon felbukkanó sárkány alakját vagy Krieger Béla Gyula által a csatok, esernyőfogantyúk és markolatok tervrajzain életre kelő élőlényeket.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/364,Szecesszi%C3%B3s+besti%C3%A1rium+a+Google+Arts+%26+Culture-on