Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A szeptember 15-i nemzetközi pötty világnap alkalmából körbenéztünk az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében, és megmutatjuk PONTosan az alkalomhoz illő tárgyakat. A 70-es évek pöttyös bögrés reggelijeit idéző gyermekruházat, Kocsor Sára és Jermakov Katalin kortárs ékszeralkotásai, Ritoók Margit szőlőfürtöket stilizáló kalaptűje a 20. század első feléből vagy a 16. századi rózsafüzér Báthory István hagyatékából mind-mind más megvilágításba helyezik a dekoratív pontok és pöttyök jelentőségét.

A világnap Peter H. Reynolds író- és gyermekkönyv-illusztrátor „A pötty" című könyvével kezdődött ezen a napon, 2003-ban. A történetben szereplő kislány, Vashti úgy érezte, hogy nem tud rajzolni, de a rajztanára ezt másképp gondolta. „Csak rajzolj egy jelet, és nézd meg, hova vezet". A lány egy pöttyöt rajzol a papírra, majd a tanár kérésére alá is írja a rajzlapot. Következő héten Vashti meglepődve látta, hogy rajzát bekeretezve kiállították, Vashti annyira büszke volt a munkájára, hogy elkezdett rajzokat készíteni különböző gyönyörű, színes pöttyökkel.

„A pötty" egy gondoskodó tanár története, aki egy tehetségében kételkedő diákot arra késztet, hogy bízzon saját képességeiben, legyen bátor és higgye el, hogy amit csinál az az ő útja. Ami egy kis ponttal kezdődik egy darab papíron, az elindíthat egy utazást az önbizalom és a bátorság terén, amely számtalan gyermeket és felnőttet inspirál világszerte. A mindenkiben ott rejlő kreativitás megélésére ösztönöz a nemzetközi világnap is, amelyet a tanár Terry Shay indított el azzal, hogy bemutatta Reynolds könyvét az osztályának 2009. szeptember 15-én. Azóta a kezdeményezés nemzetközi mozgalommá nőtte ki magát.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/372,A+p%C3%B6tty+napja%2C+avagy+a+t%C3%B6k%C3%A9letess%C3%A9g+%C3%BCnnepe