Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A Ráth György-villában megnyílt időszaki kiállítás, a Körforgásban: Romani Design által kiállított ruhák felpezsdítik az ember vérét és már szinte halljuk a fejünkben az aláfestő zenét, ami nem lehet más, mint a cigányzene. Ám ez egy félreérthető kifejezés, mert a városi roma zenészek által, főleg a 19. században keletkezett magyar népies műzenére vonatkozik, nem pedig a cigány népzenére, ez a két műfaj szigorúan megkülönböztetendő.

Az Iparművészeti Múzeum adattárának rajz- és tervgyűjteményében található fotón egy ceglédi kanna látható, amely egyszerű edénynek tűnhet, viszont a 20. század végén roma muzsikusok kezdték ritmushangszerként alkalmazni. Ez már-már unikumnak számít, mert bár a világ más tájain is használták a kannát ütemmutatóként, leginkább a magyarországi cigányság körében terjedt el. Ha a rögtönzött hangszer száját tenyérrel megütjük, a levegő összesűrűsödik benne és ennek megpendítésével dobszerű hang keletkezik, a fémtest pattintgatása pedig a csattogó, magas frekvenciákért felel majd.

A múzeum adattárának bútorgyűjteményében egy másik tárgy sem feltétlenül csak azt a funkciót tölti be, mint amire használjuk a hétköznapokban. A csiptető kanállal is lehetünk a ritmusszekció része. A romák által hangszerként is előszeretettel használt evőeszköz, ma már az erre szakosodott boltokban is megtalálható hivatalos zeneszerszám, amely nagyon hasonlóan néz ki, mint az előbb említett műtárgy. Az őseik azonban sima, „mezei” kanalak voltak, amelyeket egymásnak háttal fordítva, nyelüknél marokra fogva, ritmusképletek végtelen variációit játszották el.


A cigányzenészek nem csak hazánk kultúrájának voltak részei, a török és a különböző balkáni országokban a dobbal kísért keleti oboa, Andalúziában a gitárral kísért flamenco ének, Oroszországban az előkelőknek több szólamban énekelt népies orosz dalok, Romániában pedig – hasonlóan, mint Magyarországon – a hegedű és az epikus énekmondások jellemezték művészetüket.

Hallgassák meg a cikkhez készült tematikus zenei válogatást!

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/381,A+r%C3%B6gt%C3%B6nz%C3%B6tt+zeneszersz%C3%A1mok+