Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Művein is érezhető, hogy Émile Gallé üvegtervező a tudományok és a művészetek iránt egyaránt érdeklődött. Már kiskorában foglalkoztatta a botanika és az ásványtan, később – többek között – az irodalommal és a japán művészettel is foglalkozott. A következő műtárgy, amely az Iparművészeti Múzeum A mi szecessziónk állandó kiállításának darabja, remekül reprezentálja az alkotó sokrétű orientációját.



A Váza erdős tájjal, Victor Hugo-versidézettel, Gallé „verreries parlantes” (beszélő üvegek) sorozatához tartozik, amely az üvegművész irodalmi művek ihlette alkotásaiból áll. Szabad asszociációi és jelképei mellett, konkrét verssorosok és idézetek is megjelennek a tárgyakon. A vázán egy erdős tájkép bontakozik ki, de mérete és formája is a fák égbenyúló törzsére utal, zöldes színe pedig az alkony hangulatát idézi. A talpazaton körben Victor Hugo ihlető verssora a felirat: Les arbres se parlent tout bas (A fák suttogva beszélnek).



Gallé a lotaringiai Nancyban született, mivel édesapjának porcelánfestő és kerámiamanufaktúrája volt, hamar kialakult művészeti irányultsága, és egyenes út vezette Weimarba, ahol rajzolni és mintázni tanult. Később Drezdában, Lipcsében és Észak-Csehországban folytatta tanulmányait, a klasszikus és kortárs művészet egyaránt inspirálta, ezért Londonba és Párizsba is elutazott, hogy bővítse tudását. 1878-tól egyre nagyobb hírnévre tett szert üvegművészként, díjakat nyert, az 1890-es évektől pedig már az új korszak, az art nouveau jegyében alkotott, ez volt legtermékenyebb időszaka. Gyárában - amely 1931-ig működött - háromszáz kézműves dolgozott. Az 1901-ben méltán híres, École de Nancy művészeti csoport vezetője lett, amihez később többek között a francia üvegművész Auguste Daum is csatlakozott.


Émile Gallé nevéhez fűződik az üvegberakás, amelynek lényege, hogy előre megformált színes üvegdarabokat nyomnak a még meleg üvegtestbe, majd a márványlapokon addig hengergetik, míg ezek az üvegfelületbe teljesen belesimulnak. A beágyazott üvegdarabokat általában csiszolással, gravírozással, zománcfestéssel vagy további applikált üvegdarabokkal díszítik.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/396,A+f%C3%A1k+suttogva+besz%C3%A9lnek