Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Kukker, okuláré, pápaszem, monokli, szemcsi, lornyon, cvikker: csak hogy párat említsünk a szemüveg vagy látást segítő eszközök ezernyi arca közül. A látás hónapjában, októberben méginkább felértékelődik a változatos formában ismert kiegészítők szerepe. A „látáskultúra” fejlődésének szakaszain végigtekintve, bizony hosszú út vezetett a ma ismert szemüvegek kialakulásáig. Az ókorban már szó esett a vízzel töltött üveggömb nagyító hatásáról, a középkorban a kódexkészítő szerzetesek látásjavító eszközökkel másoltak, a tulajdonképpeni szemüveg, amely középrésszel és két szárral rendelkezik, 1746-ban, egy párizsi optikus műhelyében született meg.



A csiptetős, villás vagy szegecselt szemüvegek világában ejtsünk szót a nyeles és ollós látszerekről, a lornyonokról. Ezek a helyenként ékszernek is beillő darabok a francia forradalom utáni művészeti stílus, az empire jellegzetesen gazdagon díszített, veretes és aranyozott termékei. A lorgnette-ek (lornyonok) gyönyörűen megmunkált, drágakövekkel kirakott látóeszközök fénykora ez, amelyek egy tartó középrésszel és két lencsével ellátott szárral rendelkeznek. Ez a csukható-nyitható szerkezet olyannyira divatossá vált, hogy viselése bizonyos helyeken az udvari etikett részévé vált.
A finom kis darabok ugyanolyan sikerrel váltak a hölgyek kiegészítőjévé, mint például a legyezők. A legyezőnyelvben használt, udvarlást elutasító vagy bíztató jelek a lornyonok használatában is ugyanúgy érvényessé váltak. A nem ritkán elefántcsont berakásokkal, miniatűr festményekkel készült ötvösremekek ma is csodálatra késztetnek minket, lássuk az Iparművészeti Múzeumban őrzött példányokat!

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/397,%E2%80%98Szemreval%C3%B3%E2%80%99+darabok