Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Néprajzi motívumokat és mesebeli figurákat rejt az a varázslatos bútorcsoport, amelyet Toroczkai Wigand Ede tervezett – tehát nem véletlen kapta a Mesélő garnitúra nevet. Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében egy asztal és egy karosszék található belőle, amelyet a Ráth György-villa állandó kiállításában, A mi szecessziónk-ban meg is tekinthetnek.



A rusztikus bútoregyüttes darabjain a hagyományos székely asztalosszerkezetek és a népmesei figurák faragott alakjai találkoznak. A garnitúrát a képzőművész saját otthonába tervezte és a bútorokról készült képet az 1916-os, Hímes udvar elnevezésű könyvében jelentette meg Tűzhelyünk körül címen. Egy másik – 1936-ban megjelent – könyvében, az Architecturában, az asztal fotója és a karosszék vázlata ismét feltűnik. A bútorzat egy része 2012-ben a párizsi Musée d'Orsay gyűjteményébe került.



A műtárgyak akár egy történetet is kiadhatnának, mindenki megírhatja saját meséjét. Az összecsukható asztal két lábán faragás látható, amely egy szerelmespárt és a komor király alakját jelenítik meg, az asztallapot pedig kerek mezőben, vésett állatfigurák és a népmesékből ismert „Vót eccer egy királ” felirat díszíti. A támlásszék ülőlapján két lefelé néző állatfej kapott helyet, a karosszékek központi motívuma subában ábrázolt pásztor, a támla közepén álló figura mellett kerek és ívelt áttörések, felette, a támla tetején járomív (az emberi koponya része), melyet középen faragott kosfejek, oldalt bivalyfejek díszítenek.



Toroczkai Wigand Ede is sokszínű alkotó volt, legnagyobb sikereit bútortervezőként érte el, kezdeti munkáit a nemzetközi szecesszió jellemezte, ihlette, hatással volt rá az angol Arts and Crafts mozgalom is, később pedig a magyar népművészet formakincse és díszítőmotívumai, illetve a népi bútorformák, a mese- és mondavilág keltették fel érdeklődését.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/405,T%C5%B1zhely%C3%BCnk+k%C3%B6r%C3%BCl