Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Művészet és tudomány metszéspontja az anaptár, Farkas Anna tervezőgrafikus doktori disszertációja, amely 2020-ban elnyerte a dizájn Oscar-díjaként emlegetett Red Dot-díj első magyar Grand Prix-jét. Ez a mű már az Iparművészeti Múzeum gyűjteményét gazdagítja, az egyik példányt megvásárolta a kortárs dizájn főosztály. Tárgy és tervezője sorozatunkban ismerjék meg Farkas Annát és az anaptár könyvet.



Farkas Anna több mint 12 éve dolgozik ezen a – már 2015-ben Red Dot-díjjal jutalmazott – kalendáriumon, de valójában gyerekkora óta izgatja a csillagos égbolt. Iskolás kora óta úgy érzi, más a belső látásmódja az idő leképzéséről, mint kortársainak. Sokan lineárisnak gondolják, míg ő maga kör alakban. Egy-egy év egy-egy kört ír le.

Disszertációja és mestermunkája tárgya a (kör)naptár újszerű grafikai megjelenítése lett az egyedi holdadatábrázolás, valamint az adatvizualizáció továbbfejlesztése (az adatvizualizáció az infografika speciális ágazata). Mindemellett a művészet és a tudomány, különösen a mintázatfelismerés, a képalkotás és a csillagászat, valamint az asztrofizika lehetséges kapcsolódási pontjait, művészetelméleti, mitológiai, filozófiai előzményeit vizsgálta.

Kutatta a korábbi évszázadok csillagásznőinek munkáit is, akik adatvizualizációval foglalkoztak. Távcsövön keresztül nézték az eget, és a látványt lerajzolták, mintázatfelismerésük és az adattranszformációjuk sok tudóst segített. A DLA-dolgozat borítójára kézzel hímezte meg a nappalok és éjjelek hosszát, ezzel állított emléket a csillagásznőknek, különösen a 20. századi első felében alkotó Cecilia Payne-nek, aki meghímzett egy szupernóva-maradványt.

A grafikusnak inspirációs forrásként szolgáltak különböző ókori, középkori naptárak, napórák, óraszerkezetek, valamint időmérő eszközök, mint például Chankillo, vagy az azték körnaptár, Nicholas of Lynn kalendáriumai, vagy a Limbourg fivérek hóráskönyve. Számos természettudós munkásságát is vizsgálta művészet és tudomány kapcsolatának kutatásakor, többek között Alexander von Humboldt, Galileo Galilei, Annie Jump Cannon és Maria Mitchell.

Az összesen hat példányban elkészült könyv értékelésekor a Red Dot zsűrije a különleges kinézet mellett értékelte a munka tudományos alaposságát.

Farkas Anna DLA-disszertációját itt lehet elolvasni. 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/431,A+diz%C3%A1jn+Oscar-f%C5%91d%C3%ADjas+doktori+disszert%C3%A1ci%C3%B3