Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Nemrég visszakerült a Ráth-villa falaira két tükörpár és egy önálló nagy tükör. Ezek eredetileg a műgyűjtő Ráth György otthonának darabjai voltak. Hosszú ideig az Iparművészeti Múzeum bútorgyűjteménye őrizte, raktározta, majd a 1990-es évek elején kölcsönözte a Danubius Gellért Szállónak – meséli Lovay Zsuzsanna, a bútorgyűjtemény vezetője. A Gellért finanszírozta a tükrök restaurálását, a kereteken a Magyar Nemzeti Galéria restaurátora, Magyari Ferenc dolgozott, az üveg pótlása, valamint a fazettálás (az üveg egyenes oldalainak szögbecsiszolása) és az újrafoncsorozás Eisemann György tükörkészítő mester munkája 1990-ből. A műtárgykölcsönzési megállapodás része volt az is, hogy a hotel felajánlott a múzeum szakmai vendégeinek évi néhány vendégéjszakát. A tükrök állapotát és az elhelyezési körülményeket az Iparművészeti rendszeresen ellenőrizte. Mivel 2020-ban a szálloda tulajdonost váltott, a tükröket visszavette a múzeum, és a raktárból 2022 januárjában mindegyik „hazakerült” a Ráth-villába. Most a legfrissebb időszaki kiállításban, a Dresszkód: Katti Zoób címűben csodálhatják meg látogatóink.
Nagy kérdés, hogy ezeket a pazar tükröket honnan vehette Ráth György. Nincsenek erről pontos adatok. Azt tudjuk, hogy Olaszországból több tárgyat vásárolt, valamint azt is, hogy Aaron S. Drey müncheni kereskedőn keresztül is számos iparművészeti tárgy és tükör került hozzá.



Angyal és oroszlán
Az angyalfős tükörpár kisméretű (88x62 centi), faragott polcos–tálcás aranyozott hársfa keretben, rokokó stílusba készült a 19. század utolsó harmadában. A jelenlegi fazettált üvegtükörbetéteket 1990-ben kapta a fent említett Eisemann Györgytől, aki a szakma utolsó mohikánja volt, és műhelyében képes volt eredeti, száz-kétszáz éves üvegtükröket lemaratni és újrafoncsorozni, megőrizve a műtárgyak hitelességét. Egy másik, nagyobb méretű tükörpár az úgynevezett Gemmák szobájából ma szintén megtalálható a Ráth-villában, a szecessziós ebédlő kandallója fölött. A korabeli műtárgyleíró karton szerint az angyalos tükörpár is a Gemmák szobájában lóghatott Ráthéknál – meséli Horváth Hilda, az adattár vezetője, a Ráth-villa mindkét kiállításának kurátora. Nincs azonban sem írásos, sem képi bizonyíték arról, eredetileg hol helyezték el az oroszlános tükörpárt, amely fából faragott, aranyozott csavartoszlopos-timpanonos keretben látható – a felső mezőjében, a fa tövében pihenő oroszlánt ábrázoló faragvánnyal. Ez a munka a 19. század első felében készült.

A nagy tükör tetejéről elveszett a virágkosár
Érdemes gyönyörködni még a nagyméretű, barokk stílusú, dúsan faragott, akantuszleveles (a medveköröm-cserje levele), állatfejes, aranyozott keretű tükörben a 19. század utolsó harmadából. Archív negatív alapján egyértelműen azonosítható, hogy a Ráth György-villa nagy fogadószobájának egyik sarkában függött. Érdekes módon – a tükörpárokkal ellentétben – egyáltalán nem szerepel az akkori Ráth Múzeum leltárkönyvének korabeli, muzeális értékűnek tartott tárgyai között, csak a berendezési tárgyak listájában tüntetik fel és az 1945-beli leltárkönyvi bejegyzésekben említi meg az akkori múzeumigazgató, Mihalik Sándor: „Nagy aranykeretes fa tükör, alul két delfinnel, tetején virágkosár”. Az archív fotó szintén bizonyítja, hogy a hatalmas tükör tetején virágkosár helyezkedett el. Ez ma hiányzik, bár 1962-ben, a tárgy leltározásakor még említették. Hogy hol veszett el, nem tudni.

Békateknő-keretelés és gyöngymozaik-betét
Nem volt soha a Gellért-szállóban, de mindenképpen említésre méltó az a békateknő-keretelésű tükör, amelyet sokáig a Nagytétényi Kastélymúzeumban lehetett látni, és eredetileg Ráth Györgyné kis fogadószobájában volt a helye. A mi szecessziónk című állandó kiállításunkban pedig a hallban található az álló téglalap alakú és ívelt lezárású, Horti Pál tervezte tükörkeret. Érdekessége a színes, leveles-virágos üveggyöngymozaik-betét, amely a faragott diófa-keretet díszíti. Hasonló darabot mutatott be a művész az Iparművészeti Társulat 1900. évi karácsonyi kiállításán egy szecessziós szalon részeként, az azonban mahagónifából készült.

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/466,T%C3%BCkr%C3%B6t+mutatunk