Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Tudatos esetlegesség és megismételhetetlenség: a kézi technikával készült porcelán Lakatos Ábel alkotásainak védjegye. Egyedi, kézi megmunkálású Polli Color porcelánkollekciója készülésének pillanatfelvételeibe az alkotó közösségi médiafelületein is bepillanthatunk, ezeken is visszatükröződik, hogy alkotásai a kézimunka iránti tisztelet jegyében fogantak. Polli Color nevű kerámiakészlete most bekerült az Iparművészeti Múzeum kortárs dizájn gyűjteményébe.



Lakatos Ábel csomagolástervező tanulmányait követően keramikusként végzett a Nyugat-magyarországi Egyetem formatervező szakán. Fordulópontként definiálható életében a japán nyelvvel, majd a japán kultúrával való találkozás: 2011-ben részt vett Japánban az International Workshop of Ceramic Art in Tokoname (IWCAT) fatüzes kerámia kurzusán, és azonnal magával ragadta a nyugati szemnek szokatlan kerámiakultúra és a japánok tárgyakhoz fűződő viszonya.

A máz nélküli porcelán, a nyers matéria létrehozása lenyűgözte a magyar alkotót, aki az Európában inkább használatos, mázas kerámiákkal találkozott korábban. Lakatos Ábel a geometrikus alakzatok létrehozásának lehetőségeivel kezdett el foglalkozni: szabályosra esztergált forgástesten a nyers porcelánt különféle bemetszésekkel munkálta meg. Az eljárás komoly odafigyelést igényel, emellett elmélyült szellemi állapotot idéz elő, amely a távol-keleti kultúra jellemző attitűdje.

A Polli-kollekció különlegessége leginkább akkor mutatkozik meg felhasználói számára, ha megérintik: a nyers kerámia tapintása a japán kézműves kultúra és esztétika lényegét hordozza magán, mindezt pedig társítja a műtárgyakra jellemző kifinomultsággal.

A kisszériás Polli Color porcelánkészlet elbűvölő színekkel és formavilággal magasabb szintre emeli a kávéfogyasztást és a tárgyakban való gyönyörködés élményét.

A Polli kollekcióról bővebben kollégánk írása olvasható a Magyar Iparművészet 2021/8. számában:
Farkasdy Melinda: „A porcelán lelke. Lakatos Ábel keramikusművész Polli Color porcelánkollekciója,” in: Magyar Iparművészet 8 (2021), 30–33.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/481,T%C3%B6r%C3%A9keny+%C3%A1lland%C3%B3s%C3%A1g