Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Leülünk egy kávéra beszélni? Beszélünk majd egy percre? Hozz ide egy széket, megbeszéljük! A baráti csevegések és találkozások fix pontja ma is a fotel, a kanapé vagy bármilyen ülőalkalmatosság, nem volt ez másképp a 16. században sem. A caquetoire, vagyis a ‘beszélgetőszék’ a csevegésre használt székek egyike volt, amely az európai reneszánsz idején terjedt el Franciaországban. Ennek a bútordarabnak egy dió-, fenyő- és tölgyfa felhasználásával készített példánya került be 2021-ben az Iparművészeti Múzeum bútorgyűjteményébe.

A szék elnevezése – caquetoire – a caqueter szóból származik, a francia kifejezés a tyúkok kotkodácsolását, átvitt értelemben a csevegést, fecsegést és csacsogást jelenti. A párizsi nők „caquetoires"-nak nevezték az újdonsült anyák ágya melletti, látogatóknak szánt ülőhelyet, de feltehetően az e típusú karosszékeket előkelő családok asszonyai kandalló körüli társalgásuknál is használták. (Utóbbiaknak szánt példányokba gyakran a hölgyek monogramját és címerét is befaragták.)Az évszázadok során fennmaradt elnevezés azóta is ezt a reneszánsz székformát jelöli, amelynek egyik ismert jellemzője az elcsúsztatott, trapéz alakú ülőlap és a kifelé kanyargós, kétoldali kéztámasztó kar. A 16. században kialakult és Európában sokfelé elterjedt bútortípus szép példája ez az elöl esztergályozott, hátul sima, hasábos lábakon álló darab, amelynek faragott káváján, valamint a háttámlát keretező léceken indás-leveles ornamentika látható.


Bár a gyűjteményünkben található széket többször is javították, kiegészítették, a faragott díszítmények jelentős része feltehetően eredeti, azaz késő reneszánsz munka. Háttámláján középen indáktól körbeölelve – körformájú keretben – eddig azonosítatlan címer, zárórészében csigás faragványok között maszk látható.


A bútor felépítése, szerkezete és díszítőmotívumai erős hasonlóságot mutatnak a korábban is a múzeum gyűjteményében őrzött francia reneszánsz karosszékekkel, amelyek még az 1970-es években kerültek az Iparművészeti Múzeumba. Mivel a három karosszék szerkezete és kialakítása nagyon hasonló, nem zárható ki, hogy egyazon helyről származnak.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/488,%C3%9Clj%C3%BCnk+le+egy+sz%C3%B3ra%21