Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Ez az átlátszó folyékony kincs – amely minden lépésünk mentén, a felszín alatt folyik –, láthatatlanul, észrevétlenül gazdagítja és teszi élhetővé a mindennapjainkat. A világ folyékony édesvízkészletének csaknem egésze a felszín alatt rejtőzik, de az éghajlatváltozás következtében, valamint a környezetszennyezéssel ezek minősége is egyre romlik és válik kritikussá.

A víz világnapja az ENSZ által 1993-ban indított kezdeményezés ünnepli a víz jelenlétét és éltető hatását, valamint felhívja a figyelmet arra, hogy óvjuk, takarékoskodjunk a vízzel, hiszen készleteink végesek. Cselekedni mindenki a saját háza táján is tud – és nem csak március 22-én, a víz világnapján – az esővízzel történő kerti locsolástól a tusolási idő rövidítéséig. A víz fontosságát hangsúlyozó napon pótolhatatlan folyadékunkat megjelenítő tárgyakkal üdvözöljük ezt a „vízmentő” kezdeményezést, merüljünk el benne!

Otto Eckmann által tervezett csodaszép kárpiton az erdő mélyéről előbukkanó patak nyugodt víztükre tűnik szembe az első pillanatban. A kis kanyargó forráson öt hattyú úszik, a fák sűrű lombja sziluetteket rajzol a kanyargó forrásra. Az ábrázolás egyszerűsége nyugalmat, ünnepélyes komolyságot áraszt. Eckmann a német alkotók közül elsőként figyelt fel a japán művészetre, a keskeny, magas kárpit, a kecses, hajlékony rajz a távol-keleti fametszetek hatását tükrözi.

A Laokoon Design asztali lámpája, a Medusa Delirium az egyik legmutatósabb víziállat, a medúza formáját idézi meg. Az áttetsző plexi lábak a csápjaira hasonlítanak, a búra anyagának köszönhetően a lámpa alakja pedig a vízi lény pulzálását imitáló módon mozgatható. A magyar tervezőpáros által készített légies tárgyat a dizájn és az intelligens anyaghasználat emeli a kortárs formatervezés élvonalába.

Azért a víz az úr! Ez a Kanadából származó legyező a lenyűgöző erejű és értékes vízenergia-forrást, a Niagara-vízesést ábrázolja. A kanadai Ontario tartomány és az Egyesült Államok New York állama közötti határon morajló vízfátyol mindig is rendkívül vonzó attrakció a tájképfestőknek, a 18-19. században a leggyakrabban feldolgozott téma volt az európai és amerikai tájképfestészetben. Mivel a turisták millióit csábítja ez a látványosság, természetesen temérdek emléktárgyon is megjelenítették. Ennek példája ez a 20. század közepén készült legyező.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/490,%C3%89ltet%C5%91+elem%C3%BCnk+a+v%C3%ADz