Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Egy ausztrál dizájnmúzeum is őriz általa tervezett bútorokat, az amerikai közönség pedig már az 1920-as években vásárolta a magyar tervező munkáit: Kóródy György építész-iparművészt és az általa tervezett art deco karosszéket mutatjuk ma be az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből.

Az 1911-ben építészdiplomát szerző fiatal Kóródy először Lechner Ödön irodájában kezdett dolgozni, majd pár évvel később Párizsba került, ahol megismerkedett a gobelinszövés technikájával. A műfaj minden apró részletét kitanulta, majd idehaza egy kis műhelyben indította el vállalkozását, amely aztán 1920-ra egy több mint 300 főt foglalkoztató társasággá nőtte ki magát. Az üzem sikere és megrendeléseinek száma nyomán Kóródy György megalapította a Greco Gobelin Részvénytársaságot.

„Bizony, a bankjegyet gyorsabban nyomják, mint, ahogy a gobelint szövik. Nem is gyűlnek halomba a Greco-gobelinek, annál kevésbé, mert érte jönnek és megveszik jóformán, még mielőtt befejezték volna.” – írta a Színházi Élet 1923-as száma, amely jól példázza a cég által készített termékek minőségét és népszerűségét.

Megrendelései és alkotásai a kisebb, karosszék-huzatoktól akár nagyobb, egész falat betöltő kárpitokig terjedtek, de a műhelyben régi, híres művek restaurálását vagy azok másolatainak elkészítését is végezték. Kóródy György több korabeli képzőművésszel dolgozott együtt, így saját tervei kivitelezése mellett Belányi Viktor, Háy Gyula és Iványi Grünwald Béla terveit is gobelinbe szőtte. Az 1930-as években Kóródy eredeti szakmájához kanyarodott vissza, az építészet, belsőépítészet ismét nagyobb teret nyert mindennapjaiban, valamint enteriőrök és bútorok tervezésével foglalkozott. Ekkoriban készült ez a kecses vonalvezetésű, diófa szerkezetű, színes szövött kárpittal fedett karosszéke is.

1939-ben fordulatot vett az élete, Angliába, majd Ausztráliába emigrált, ahol újonnan alapított kis stúdiójában – Artes Studio – bútorokat, lakásfelszerelési tárgyakat tervezett, egyszerű vonalvezetésű bútorai népszerűek lettek a szigetországban. Üzlete célja az volt, hogy az ausztrál életstílushoz és éghajlathoz illő, kifinomult dizájnt állítson elő, bútorai dekoratívak voltak, és gyakran a magyar népi hagyományok ihlették.

Kóródy György az 1930-as években készült karosszéke élőben is látható a Magyar Nemzeti Galéria Art deco Budapest című kiállításának részeként augusztus végéig.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/517,Sz%C5%91tt-font+k%C3%A9nyelem