Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Kevesebb univerzális dolog van a világon, mint a tánc. Önfeledtsége, ösztönössége és érzelmi töltete magával ragadó. Sokszínűsége és rétegei szinte felmérhetetlenek, földrészenként, országonként millió válfaja létezik a salsától a hiphopon át a balettig. Persze a sorból a stílusteremtő mozgásformák – a break vagy a rock&roll – sem maradhatnak ki.

A tánc világnapját 40 éve ünnepeljük, a Nemzetközi Színházi Intézet táncbizottsága 1982-ben tűzte ki április 29-re. Az évforduló Jean-Georges Noverre (1727-1810), a modern balett megteremtőjének születésnapjára esik, akinek nevéhez a klasszikus tánc reformja és a táncművészet kapcsán született kiváló elméleti munkák kötődnek.

A tánc összehozza az embereket, legyen szó egy mulatságban lejtettről, akár egy profi előadás megtekintéséről. Közösségi élményét, színes, életörömöt sugárzó hangulatát jeleníti meg Makrisz Zizi kárpitja, amelynek középpontjában kecsesen mozgó női alakok láthatóak, miközben a zenészek húzzák a talpalávalót. A kárpit technikával szövött alkotás élénk színekben pompázik, ami szinte visszhangozza a táncos esemény és a zene energizáló hatását.

Loie Fullert, a 19-20. század fordulóján Párizs egyik legismertebb, amerikai származású táncosnőjét ábrázolja ez az 1900 körül készült asztali villanylámpa. Az aranyozott, bronzból készült világítótest François-Raoul Larche alkotása, és a rendkívül látványos szerpentintánc egy jelenetét idézi meg. Az intenzíven mozgó női alak – Loie Fuller – tulajdonképpen a modern tánc előfutára volt, különleges koreográfiáihoz kellékeket, például hosszú pálcára erősített könnyű lepleket használt, táncának meghatározó eleme ennek a hatalmas fátyolnak a forgatása. A lámpatesten ívesen kanyargó lepel redői rejtik a két égőfoglalatot és a lefelé világító izzókat.

Bizonyos táncok lépéseit szigorú szabályok övezik, így a World Dance Council által szabályozott szalontánc kategóriákat is ezen mérce szerint értékelik egy-egy versenyen. A bécsi keringő, a foxtrott, a chachacha vagy a merengue meghatározott koreográfia alapján táncolhatóak a világ bármely táján.

Ha az időben kicsit visszahaladunk, látható, hogy a báli eseményeket a táncrend kontrollálta. A táncok típusát és a partnereket az este programfüzetének is nevezhető táncrendbe vezették. Ez a díszes, miniatűr notesz tartalmazta az esemény főszervezője által meghatározott táncokat – mint például a csárdást vagy a keringőt –, és amelyre az udvarlók jóval az esemény előtt elkezdtek feliratkozni a kiszemelt hölgyeknél. Fontos üzenetértéke volt annak, hogy ki melyikre engedett magához közel egy urat, hiszen ez volt az egyetlen társadalmilag elfogadott formája férfi és nő nyilvános közeledésének.

A táncnapnak 40 éve célja, hogy világszerte népszerűsítse ezt a mozgásformát, felhívja az emberek figyelmét az értékére, és lehetővé tegye a táncos közösségeknek, hogy széles körben népszerűsítsék munkájukat, hiszen a tánc mindenkié!

Készítettünk a világnapra egy tánczene-válogatást, mozogjanak velünk.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/520,T%C3%A1ncba+szedj%C3%BCk