Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Fotó: Mohai Balázs

Parádés unisex porcelánékszerekkel, azaz Botos Balázs porcelán dizájner hatalmas Fánk gyűrűivel, aprólékos Pipe brossaival, termetes Globus nyakláncaival, valamint a hűvös szépségű Iceland kollekcióval bővült a múzeum ötvösgyűjteménye.

Formatervező és ötvös a végzettsége, mégis a kerámia a favoritja Botos Balázsnak. Ez utóbbi mellett az egyetem alatt köteleződött el, amikor diplomaéveit a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdióban töltötte. Alkotásainak nagy része látványos méretű porcelán, de „rozsdás” fémreszelőkből is alkotott már brossokat.

Főként ékszereket készít, azonban rajong a használati és az otthondekorációs tárgyakért, ezért kollekcióiban vázákat, csészéket és késélezőket is találunk. A Globus nyakláncai és a Rocky gyűrűi 2019-ben a Milánói Ékszerhéten is bemutatkozhattak, és ugyanebben az évben, valamint 2020-ban a nemzetközi zsűri beválogatta munkáit az Ékszerek éjszakája-kiállításra.

Az Iparművészeti Múzeum kerámiaosztályának főmuzeológusa, Novák Piroska dizájn- és művészetteoretikus Botos Balázs 2019-es Pure Selection című kiállításának megnyitóján arról beszélt, hogy a művész tárgyai az ő megfogalmazásában vidámak, mindig van bennük humor és frappáns csavar. De ő leginkább azt szereti a munkáiban, hogy érződik rajtuk: vérbeli dizájner alkotásai, aki elkötelezett a jó tervezés mellett, tiszteli és alázatos a porcelánnal.



Mi is került a múzeum gyűjteményébe? Az Iceland kollekció brossa és gyűrűje fekete és fehér változatban, amely a 2020-as Ékszerek éjszakája 0 – Zero Negative című nemzetközi ékszertervező pályázatára készült, és az esemény központi kiállításában is látható volt. Botos Balázs „0” formájú jéghegyet formázó porcelánjai a klímaváltozásra utalnak, amelynek valós méretével nem akarunk szembesülni. Akárcsak a jéghegy esetében, amelynek csak a csúcsa látszik, a víz alatti rész észrevétlen marad. A bross esetében feltűzve láthatatlanná válik a fából és vasból készült tű, a gyűrűnek az alsó fele szintén hordás közben „eltűnik”.

A háromdarabos színezett, öntött porcelánból készített Pipe bross-sorozattal Botos Balázs vegyíti az ékszerműves és a kerámiaszakmát, így lesz a tárgy egyszerre ékszer, valamint hordható miniplasztika.
Kultikussá vált Botos Balázs biztonságot szimbolizáló unisex Fánk gyűrűje, amely igazán karakteres, statement ékszer finom porcelánból. (Sokan tévesen gumibelsőnek nézik a fekete változatot.) A markáns kerek gyűrűkből szintén a fekete és a fehér színvariáns került a múzeumi gyűjteménybe.
Az utolsó tárgy – szintén fekete és fehér színvariánsban – a Globus nyaklánc, amelyben a merev porcelán kontrasztot képez a nyakék gömbölyded, lágy formájával.

Az ékszereket a múzeum az NKA kortárs gyűjteményezési pályázatán nyert összegből finanszírozta.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/524,Porcel%C3%A1nj%C3%A9ghegy+%C3%A9s+viselhet%C5%91+f%C3%A1nk