Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép
Tombol a tavasz és amellett, hogy a természet új, gyönyörű köntösbe bújik, sokan szenvednek az allergia okozta kellemetlenségektől. Az apró pollenszemcsék a levegőben terjednek és keresik a nőivarú virág bibéjét. Sokmilliárd termelődik belőlük, hogy esélyük legyen erre a szinte lehetetlen küldetésre, de a virágporszemek nagy része nem jut el a bibékhez. A szél messzire sodorja őket, elakadnak, a vízben landolnak, egy részüket pedig belélegzik az állatok és az emberek.

Ha a kertben tevékenykedünk, vagy csak egy kertvárosi részen sétálunk, könnyű ráfogni a jól látható orgonára vagy cseresznyevirágra a pollen okozta zavaró tüneteket. Azonban a tüsszögést, a szemirritációt és egyéb bajokat sokkal inkább a rejtőzködőbb, kevésbé feltűnő virágok okozzák. „Oltsuk be” magunkat olyan szecessziós műtárgyakkal, amelyeket úgy válogattunk össze, hogy az allergén növényeket valamilyen formában magukban, magukon hordozzák.

Az áprilisi-májusi időszakban virít a legtöbb fa, ekkor kezdik őszig húzódó pollentermelésüket. Az erdősebb területeken virágoznak a kevesebb fejtörést, illetve orrfújást okozó, közepesen allergén juharfélék, mint például a tölgyek és bükkök. A nyírfa már a veszélyesebb kategóriába tartozik, fentebb pedig mutatunk is egy gyógyító szőnyeget az Iparművészeti Múzeum textil- és viseletgyűjteményéből. A Finnországból származó műtárgynak Eliel Gottlieb Saarinen építész a tervezője, kivitelezője a textilművész Loja Saarinen. A szőnyeg Nyírfa című akvarelltervét a Finn Építészeti Múzeum őrzi.



Bizonyos növények, mint a tiszafa és a kőris április közepére elvirágoznak. Őket viszont váltja a nehéztüzérség: a közterületeken kifejezetten elterjedt vadgesztenyefa és a fenyő. Utóbbi számtalan szecessziós bútor anyagát képezi, kevesen gondolnák azonban, hogy a fenyőpollen-koncentrációja bizonyos területeken egyike a legmagasabb értékeknek. Reméljük, hogy a Thék Endre Bútorgyárából származó ebédlőasztal és a vadgesztenyelevél díszítésű, Schmidt Miksa által kivitelezett szék jobb kedvre deríti a prüszkölőket.

 

Készüljünk fel, hogy május végére az utcákon és a kertekben is igencsak elterjedt hársfák kezdik meg pollentermelésüket. Receptként felírjuk önöknek a Dán Királyi Porcelángyár desszertes tányérját hársfaágdíszítéssel, amely Koppenhágából került a kerámia- és üveggyűjteményünkbe. A természet nyárra is tartogat nekünk allergiában gazdag meglepetéseket parlagfű formájában, de a Ráth György-villa remek búvóhelyként szolgálhat, időnként térjenek be hozzánk!

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/526,M%C3%BAzeumi+gy%C3%B3gy%C3%ADr?style=accessible