Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Itt a jó idő, ideje újra emelt fővel sétálni a városban! Bár nyakatekert vállalásnak tűnhet, de az épületek igazi csemegékkel szolgálnak nekünk: csodás szecessziós ablakok, formák és díszítmények lesznek jutalmunk.

A századforduló uralkodó stílusirányzata a remek tárgyi emlékek mellett a városok épületein is visszaköszön, a szecesszió „nyomai” lépten-nyomon körbevesznek minket. Együtt lélegeznek a város korábbi és azóta létrejött épületeivel, egyedi vonalvezetésükkel és merész formavilágukkal azonban mégis kiemelkednek a tömegből.

A dekorativitás új szintre emelkedik, az építészek innovatív és kísérletező kedve tetten érhető az ekkor keletkezett tárgyakon és építészeti megoldásokon is. Színek-formák bátor, formabontó alkalmazása jellemzi ezt az időszakot.

Maga a szecesszió szó is kivonulást, elszakadást jelent, így terveiket is az új dimenziók felé törekvés, az örök mozgásban levés igénye jellemzi. A természeti formák és struktúrák, különösen a növényekben és virágokban látható ívelt vonalak ihlették az alkotókat, ami különösen vonzóvá tette ezt a stílust.


Ezek az íves ablakok nem csak az utcafront felől, mint a homlokzat organikus része emelkedik ki, hanem egyúttal a szobabelsők, lakások egészéhez is illeszkednek. Az egész enteriőrt meghatározó, átgondolt tervezés minden berendezési tárgyra és kiegészítőre kiterjedt, amelyből az üvegablakok sem maradhattak ki, ezek színben és témájukban kapcsolódtak a szoba típusához, hangulatához.

Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében több olyan archív fotó található, amely szecessziós ólmozott üvegeket örökít meg, akár a háttér díszes üvegablakain, akár az impozáns szobabelsők bútorain. Ebből ad ízelítőt virtuális képgalériánk, amelynek fellapozásával pompás szecessziós üvegképek válogatásában is gyönyörködhetnek.

További szecessziós épületekkel és tárgykultúrával kapcsolatos előadásokért, valamint tárlatvezetésekért, regisztráljon A Szecesszió Fesztiválja programjaira itt. (A programok ingyenesek, de regisztrációkötelesek.)

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/527,Sz%C3%A9p+kil%C3%A1t%C3%A1sok