Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A nagy hőségben fontos a hidratálás, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, sokan ásványvízzel oltják szomjukat. Honnan származik a “kék arany”? Egyáltalán miért hívják így, ha a víz színtelen? Többek között ezekre keresünk válaszokat, és segítségül hívjuk az Iparművészeti Múzeum gyűjteményeinek vizes műtárgyait is.

Az ásványvizet ellentmondásosan azért is nevezik “kék aranynak”, mert olyan kincset tartunk a poharunkban, amely több ezeréves folyamatot foglal magában, és tükrözi a természet örök körforgását. A folyadék a Föld mélyén lévő kőzetek közé szivárog, tovább gazdagodik a bennük rejlő ásványok részecskéivel, majd évezredek alatt újra a felszínre jut, hogy emberi segítséggel érintetlenül és tisztán fogyasztásra alkalmassá váljon. És ha esetleg az éjszaka közepén szomjaznánk meg egy hideg ásványvízre, akkor kapcsoljuk fel a kerámia- és üveggyűjteményben található asztali lámpát, amelyen vízparti tájat láthatunk és a Daum fivérek üveggyárából származik.




A szennyeződésektől mentes vízrétegekből származó nedűt szigorú előírások szerint szabályozzák, a minőségét pedig folyamatosan ellenőrzik. A palackozott termékek címkéi adnak felvilágosítást az adott ásványvíz összetételéről, jellegéről. Amellett, hogy fogyasztása hasznos és egészséges, fontos odafigyelnünk környezetünkre és tudatosan élnünk, illetve ne feledkezzünk meg arról sem, hogy bizonyos területeken szinte egyáltalán nincsen ivóvízellátás. A következő tárgy szintén a kerámia- és üveggyűjteményhez tartozik, nemes céllal jött létre, egy különleges projekt keretein belül.

A Tiszta vizet a pohárba vízszűrő tárgycsalád Jó Virginia és Kocsis Lujza kerámiatervezők, valamint Varga Gyöngyvér üvegtervező munkája, és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tervezési feladataként indult 2013 tavaszán. A projekt olyan globális problémákra adhat választ, mint az ivóvízforrások drasztikus csökkenése, az életben maradáshoz szükséges napi víz- és ivóvízminimumot nélkülözők növekvő száma, az eső- és a használt víz visszaforgatásának, valamint újrahasznosításának alacsony százaléka. A tárgycsalád legfontosabb változata a „Szociális vízszűrő”, amelynek előállítása költséghatékony, a mélyszegénységben élők számára készült elsősorban, de alkalmazható katasztrófahelyzetekben vagy olyan településeken, ahol a vezetékes ivóvízellátás problémát jelent.



Készüljünk fel együtt a nyárra, találkozzunk a Múzeumok Éjszakáján, sőt a Sziget fesztiválon, meg persze az összes programunkon is, és ne felejtsék: hidratálni, hidratálni, hidratálni! Addig is, hallgassák meg tematikus zenei válogatásunkat itt.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/531,K%C3%A9k+arany?style=accessible