Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Ikonikus épületek motívumaiból készít fülbevalókat és karkötőket a spanyol ékszerdizájner Maria Spada, aki eredeti szakmája szerint építész. Az egyik ilyen munkája az Iparművészeti Múzeum acél tartóelemekkel ellátott, felülvilágító ólomüvegablaka alapján készült ékszer, amely a Magyarország nevet kapta. Megkerestük emailben a Spada Studio művészét, aki megírta többek között azt is, hogy a Magyarország a kedvenc fülbevalója.

 


Kiskorától körbeutazta a világot édesanyjával Maria Spada, hogy megnézzék a lehető legtöbb múzeumot. Így kerültek Budapestre, ahol bejárták az Iparművészetit is, amelynek stílusa teljesen elvarázsolta. „Hálás vagyok édesanyámnak, hogy meg akarta osztani velem a művészet iránti rajongását” – meséli. „Már akkor roppant izgalmasnak tartottam, ahogy a szecesszió keveredik a hindu, a mogul és az iszlám hatásokkal. A színes ólomüveg kupola és a Zsolnay-kerámia dekoráció szintén meghatározó emlék volt.”



Maria Spada Barcelonában él, így tobzódhat a spanyol szecesszióban (amelyet Modernismonak neveznek). Munkába menet minden nap elsétál olyan nevezetes Gaudí-épületek mellett, mint a Casa Batlló (Csontok háza), valamint a Casa Milà, ismertebb nevén a Kőbánya (La Pedrera), és persze sok kevésbé ismert alkotás mellett is az Eixample kerületben. Gyakran megáll gyönyörködni a csodás, természet inspirálta törékeny formákban.

„Mivel egyértelműen Gaudí a kedvenc építészem, természetes, hogy érdekelt más országok szecessziós építészete is, többek között Magyarországé.” Az Iparművészeti Múzeum tervezőjét, Lechner Ödönt a magyar szecesszió legnevesebb építészeként emlegeti, egyenesen a „magyar Gaudínak” nevezi. Hogy miért pont ez az épületmotívum képviseli Magyarországot az ékszerkollekciójában, arra azt válaszolja: egyrészt világszerte közismert, másrészt karakteres, jól felismerhető az alakzata. Vonzotta az egyedisége, a különlegessége, imádja az épületben a színek tobzódását, az egzotikus, finom, elegáns dizájnját. Amúgy nemcsak fülbevalót készített ezzel a mintával, hanem medált is, és gondolkodik abban, hogy milyen csodálatos gyűrű lehetne belőle. Jelenleg egy merev fémláncot tervez, amelyet a múzeum sokkaréjos boltívjei inspiráltak.

Arról is mesélt, hogyan készíti az ékszereit. Ennek módszere hasonlatos az építészetben használt tervezési eljárással, a mértanilag megrajzolt komplex terv alapján a fő vonalakat kiemeli úgy, hogy megtartsa a motívum lényegét. Majd építészeti vektorprogram és lézervágó segítségével antiallergén sárgarézlemezből kivágják a fülbevalót, amelyet végül bearanyoznak.



Az épület-fülbevaló amúgy az ’archiflakes’ nevet kapta, ami olyan szójáték, mint mondjuk az ’építékszer’. A kollekcióban Magyarországon kívül helyet kapott India, Brazília, Jeruzsálem, Portugália, az Egyesült Királyság, Németország, az Egyesült Államok, Spanyolország, Olaszország és Dél-Afrika.
Amúgy az alkotó exkluzív szetteket is készít bizonyos – főként a spanyol örökség részeként ismert – épületeknek és intézményeknek. Nemrég fejezett be egyet a Torres Glories felhőkarcoló vezetésének felkérésére, amelyet bővített megannyi emblematikus barcelonai épülettel. Köztük jó pár olyan is szerepelt, amelyet Gaudí tervezett. Most pedig egy olyan színes kollekcióra kapott megbízást, amely Katalónia szecessziós épületeiről szól.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/536,Hordhat%C3%B3+%C3%A9p%C3%ADt%C3%A9szet