Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

 

Három nyári tábor vár az idén a gyerekekre a Ráth-villában és a Nagytétényi kastélyban. Elsőként az izgalmas nyomozósban jártunk – a fiktív történet szereplőiként, hiszen a Titkok villájában múzeumpedagógusaink mellett a múzeum munkatársai is jászottak.

Hogyan tűntek el egy galéria megnyitójáról vagy az operaház ruhatárából értékes tárgyak vagy kedves emlékek, és bukkantak fel a híres jogász Ráth György villájában? Ki volt a tolvaj és miért akarta Ráthékat rossz színben feltüntetni? Ráadásul pont akkor, amikor a háztulajdonosok Trogirban pihentek, és csak Ráth unokaöccse, valamint a ház úrhölgyének húga maradt otthon. Ők ugyanis épp előkészítették a (játék) jótékonysági árverést a villában, amely új óbudai óvodák megépülésére gyűjtött.

De addig is annyi minden történt. Eltűnt egy Zsolnay – szerencsét hozó – malacka, egy nyaklánc és egy kis tükör, valamint egy japán képecske.

Ezeknek jártak utána az idei első nyári tábor ifjú nyomozói a Ráth-villában. A fiatalok nemcsak játszhattak, kreatív foglalkozásokon vehettek részt, szecessziós műtárgyakkal ismerkedhettek meg a villa kiállításaiban, hanem sokat tanulhattak az árverés menetéről is, hiszen maguk vihettek aukciós tárgyakat és ők voltak a licitálók is. (Érkezett néhány igazi különlegesség nagy- és dédszülőktől, okiratok és textíliák, ezeket természetesen a gyerekek este visszavitték.)

A történetben felbukkant Ráthék komornája, egy galéria tulajdonosa, a műgyűjtő orvos felesége, a francia táncosnő, az operaénekesnő és két újságíró a Szó elszáll című laptól. Legtovább a szobalányra gyanakodtak a gyerekek, de péntek délutánra végre kiderült egy médium segítségével, hogy bosszúból akarta befeketíteni a család hírnevét az egyik újságíró, akit a háztulajdonos Ráth György elítélt egy korábbi sikkasztásáért.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/559,Elt%C5%B1nt+t%C3%A1rgyak+nyom%C3%A1ban+