Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép
„A háborús bonyodalmak beálltával az Iparművészeti Múzeum igazgatósága átengedte nagycsarnokát a Dánielné Lamács Lujza vezetésével szervezkedett s jobbára fővárosi tanítónőkből álló, a magyarországi Vöröskereszt Egyesületet támogató hölgybizottságnak, mely ott augusztus eleje óta igen eredményes, áldásos munkásságot fejt ki, hogy ellássa a harcos és sebesült katonákat mindenfajta fehérneművel.“

 

A háború milyen mértékben érint embereket, intézményeket, úgy általában a megszokott életünket, valamint egy múzeum hogyan működhet más szerepben? – példa rá az Iparművészeti Múzeum Üllői úti épületének funkcióváltása az I. világháború kezdetén.

A fenti beszámoló sorok a Magyar Iparművészet folyóiratában jelentek meg 1914-ben, és a hozzá mellékelt fotókból láthatóvá válik, hogy a múzeum üvegcsarnokában minden talpalatnyi hely a feladatokban résztvevő hölgyek munkaterévé vált. A székesfővárosi leányiskolák Magyar Vöröskeresztet támogató bizottságának tagjai a múzeum üvegcsarnokában kialakított munkaterületen tevékenykedtek, kupacokba rendezett fehér anyagokból dolgoztak, javítva a használt fehérneműket, szabtak-varrtak. A szorgos segítő kezek rendezték és csomagolták a kórházak részére kért holmikat, a vásznakat.

 

A múzeum kulturális és szórakoztató funkciója ebben az időszakban megszűnt, háttérbe szorult, a korábban műtárgyak bemutatására szolgáló kiállítótérben a munkálatok gyors végzésére használható eszközök, varrógépek és polcok kerültek, a fotók a zárt ajtók mögötti önzetlen munkálkodást örökítik meg az utókornak.

A képeket Müllner János készítette, akit a „háborús Budapest fotóriportereként” is jegyez a fotográfiatörténet. Müllner a képes hazai újságírás, a fotóriport műfajának egyik megteremtője volt, aki a kezdetektől az utca és a köztereken folyó események krónikása lett. Ekkoriban bízta meg őt a Székesfővárosi Múzeum (ma már Budapesti Történeti Múzeum) a budapesti, a front mögötti történések dokumentálásával is. Fotográfiáin a háború okozta társadalmi és városképi változások, emberek, arcok, a feldúlt világ mementója jelenik meg.

Az Iparművészeti Múzeum Üllői úti épületében a július 22 - szeptember 25-ig tartó rendhagyó programja – az Opus 735 - A háború nyomai az Esterházy hercegi kincstár műtárgyain – cikkünk témájához hasonlóan a háborúk értelmetlen pusztításáról tanúskodik. A kiállítás az Esterházy-kincstár súlyosan megsérült, részben megsemmisült vagy apró darabokra tört, de a magyar főúri luxust reprezentáló dísztárgyaiból mutat be válogatást.

Jegyvásárlás: https://bit.ly/opus735

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/562,M%C3%BAzeumban-h%C3%A1bor%C3%BAban