Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Mindenki hófehérnek ismeri és a fehér ragyogását csodálja. Az Iparművészeti Múzeum beltéri díszítőfestése vajon mindig ilyen volt az Üllői úton?

Több mint egy évszázad után, a múzeum 2017-ben kezdődő költözése közben fedezték fel és került a figyelem középpontjába az épület első emeleti galériájának eredeti mennyezeti díszítőfestése. A századforduló múzeumi látogatója még a lechneri tervek szerinti virágos festést láthatta ezen a helyen, megközelítőleg két évtizeddel később már teljesen más látvány fogadta a közönséget. Képes válogatásunkkal azt mutatjuk ma be, hogyan alakult át a múzeum mennyezete az elmúlt 126 év alatt.

A 2017-es zárás óta most először lehet belépni az Iparművészeti Múzeum épületébe. A szeptember 25-ig ideiglenesen nyitva tartó épületben nem csak az Opus 735 – A háború nyomai az Esterházy hercegi kincstár műtárgyain című projekt várja a látogatókat, de ugyancsak felfedezésre vár ez a több mint száz éve készült, a későbbi ráépítés miatt feledésbe merült mennyezeti díszítés is. Ha a múzeum üvegcsarnokába érünk, a földszintről vessünk egy pillantást az első emeleti galéria mennyezeti festésére: az erősen megkopott, de hajdani pompáját még így is idéző díszítés 1896-1897 fordulóján készült.



A Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett múzeumi épületet 1896. október 25-én avatták, de az átadás után még bő egy éven át dolgoztak a múzeum belső tereiben, ekkor készültek el – az éppen szóban forgó – előcsarnoki és a kiállítótéri mennyezeti díszítőfestések is, s ekkor rendezték be a múzeum állandó kiállítását is. Az Iparművészeti Múzeum 1897-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, ekkor a fenti fotókon (akkor és most) is látható eredeti festés fogadta a látogatókat. Ez a virágos minta tehát csak itt maradt meg, a többit az 1920-as években fehérre meszelték.


Ezt megelőzően, 1915-ben az alsórákosi Sükösd-Bethlen kastély 17. századi mennyezetének másolata került be a múzeumba, amelyet fel is helyeztek a kiállítótér I. emeleti helyiségébe, hosszú évtizedekre láthatatlanná téve az eredeti falfestést. A Brassó megyében található műemléképület mennyezeti díszítése egyike volt azoknak a nagyon értékes stukkódíszeknek, amelyek a művészetkedvelő Bethlen Gábor fejedelem műpártolása révén, az Erdélyben foglalkoztatott olasz származású művészek első magyarországi műveiből fennmaradtak. Miközben a XVIII. századi eredeti stukkó az enyészeté lett, az Iparművészeti Múzeum mennyezetére felerősített másolat épségben átvészelte az évtizedeket.

Az idén 150 éves Iparművészeti Múzeum épületén és gyűjteményén keresztül is mesél Üllői útra látogatóknak: évszázadok története és tárgyai válnak most láthatóvá, a szeptember 25-ig látható kiállítási anyag az Esterházy-kincstár nemzedékről nemzedékre hagyományozott gyűjteményének pazar gazdagságát villantja fel előttünk.

Jegyvásárlás itt.

Az Opus 735-ről bővebben meg itt.

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/564,Mennyezeti+titkok