Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Ha azt hinnénk, hogy a szemünk káprázik, eláruljuk, hogy az itt látható bútordarab keltette illúzió valós: a Ligeti Ferenc tervezte „Szöcske” pipereszék valóban egy ugrásra kész rovart mintáz meg. Az erőteljes hátsó lábakkal rendelkező szöcske szolgált inspirációként az egyedi bútorok tervezésével és kivitelezésével foglalkozó Ligeti Design számára. A cseresznyefa és rozsdamentes acél bútordarab igazi éke lehet egy tágas enteriőrnek, ahol a térben formája jól érvényesülhet.

 „Tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta”… Arany János örökérvényű verssora a Toldiból összekapcsolódik a nyári melegben felperzselt vidék képével. Az idei aszályos hónapokban több ilyen kopár mezővel, sétaútvonallal találkozhattunk, ahol szöcskék tucatjai ugráltak körülöttünk.

Libay Sámuelt is bizonyára ezek a – néhol nem is olyan apró – szökkenő rovarok ihlették. Érdekesség, hogy az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében hasonlóan aprólékos munkával készített más rovarábrázolásokat is őriz a művésztől, legyen szó darázsról, cserebogárról vagy tücsökről. Libay apja is már ötvösként tevékenykedett, a Besztercebányáról származó Sámuel pedig Pozsonyban tanulta ki a mesterséget. Sorsa, pályafutása sajnos nem volt felfelé ívelő, megrendelések hiányában éveken át munka nélkül tengődött, időtöltésül ezüst filigrán szálakból készített apró kis dísztárgyakat.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/573,Tovasz%C3%B6kken+a+ny%C3%A1r