Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

 „Amott egy teakészlet. Ára 600 forint. Közönséges felfogásunk szerint egy kissé drága ugyan, de szívesen megadnám érte, ha akkora ur volnék, hogy tehetném; nem használat végett, mert arra vétek volna, hanem műkincs gyanánt. Egyes darabjai rózsaszínűre vannak zomámcozva; díszítményét lótuszvirágok képezik. A lótusz styl egészen külön kultiválásban részesül s úgy vettem észre, ez képezi a gyárnak fő büszkeségét. Szerettem volna belőle megszerezni akár a legjelentéktelenebb darabocskát is a mutatónak. De nem eladó. Az egész készlet már egy bécsi kereskedőé, kinek a gyár tulajdonosa becsületszavát adta, hogy e fajta készítményeiből rajta kívül senkinek sem ad el.”

A Zsolnay-gyár egy kivételes darabjáról ír a Hód-Mező-Vásárhely című hetilap tudósítója, aki 1881 decemberében tett látogatást a pécsi porcelángyárban. Tetszését olyannyira elnyerte a Zsolnay Júlia által tervezett Lótusz-teásszett, hogy beszámolójában ki is fejti, mennyire szeretné magáénak tudni legalább egy apró részét.

A Lótusz-készlet inspirációja a tervező 1880-as párizsi útjához köthető, amikor a Louvre egyiptomi kiállításán egy összefont szárú, lótuszbimbót ábrázoló műtárgyra figyelt fel, és gyors skiccet készített róla. Miután hazatért, egy pasztellárnyalatú díszedényt tervezett, amely később egész sorozattá bővült.

Tehát nem csak teáscsésze, hanem mosdókészlet is készült ezzel a lótuszvirág-motívummal, továbbá süteményestál, teáskancsó, kehely és tejkiöntő. A mosdótálhoz kapcsolódó mintalapot (lásd fotónkon) szintén múzeumunk gyűjteménye őrzi. A szappantartót, a vízöntő kancsót, a mosdótálat és egyéb kiegészítőket magába foglaló szett használata igazán élményszerű lehetett a maga korában.

A festő, keramikus Zsolnay Júlia, Zsolnay Vilmos gyermekeként 1875-től rendszeresen tervezett a gyár részére, elsősorban festett díszítményeket. 1877-1878-ban Teréz nővérével Bécsben, Münchenben és Párizsban tett rövidebb tanulmányutakat. A testvérek az 1870-es években apjuk hatására nagy népművészeti gyűjtésbe fogtak, a megyei fazekasműhelyeket járva népi motívumos kerámiákat kutattak. Az eredményt pedig – hatalmas tervtárként őrizve – későbbi munkáikhoz is felhasználták.

A Zsolnay Júlia által tervezett csodás kerámiák – melyekből az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében számos darab fellelhető – egyfajta átmenetet képviselnek a használati és dísztárgyak között.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/614,R%C3%B3zsasz%C3%ADn+%C3%A1lom