Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Erőteljes, erőt adó és örömben lubickol. Kísérletezésre és önkifejezésre ösztönöz, merész, szellemes és befogadó. Ha hiszik, ha nem, a fenti jellemzés a 2023-as év színére, a Viva Magentára vonatkozik.
A Pantone Intézet 2000 óta minden évben, már úgynevezett trend-előrejelzésnek tekinthetően kihirdeti az „Év színét”, amely mindamellett, hogy divatos tónusként kerül be a mindennapokba, szimbolikus üzenetet is hordoz. Az inspiráló árnyalatot a közelmúltban tette közzé a szervezet, mi pedig e vibrálóan élénk szín nyomába eredtünk az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében.

Forrás: www.pantone.com

A PANTONE 18-1750 Viva Magenta árnyalatot a mesterséges intelligencia segítségével állították elő, így egy izgalmas átjárót nyújt a fizikai és a virtuális világ között. Az intenzív bíborvörös magabiztos, dinamizmust sugárzó szín, amely egyszerre merészséget és vidámságot is sugall – olvasható a Pantone honlapján. A jellemzés hozzáteszi: a 2023-as év inspiráló árnyalata arra is ösztönözhet minket, hogy új kihívásokat vállaljunk, és kipróbáljuk magunkat szokatlan helyzetekben, közösségekben.

A Viva Magenta megjelenésére számíthatunk a jövő év trendi belsőépítészeti színpalettáján, a divat világában, de bizonyosan visszaköszön majd használati és berendezési tárgyakon is. A dizájnerek az év színének energikus erejét kihasználhatják majd például egy-egy bársonykanapé tervezésénél vagy apróbb kiegészítők létrehozásánál.

Bár ez a generált szín a természetben nem fellelhető, bizonyos árnyalatait viszont felfedeztük gyűjteményünk műtárgyainkon. Ez a pompás erős színárnyalat fedezhető fel a gróf Andrássy Tivadar budai házának ebédlőjéhez készített desszertes tányérokon is, amelyet Rippl-Rónai József tervezett és a Zsolnay-gyár kivitelezett.

Szintén a Viva Magentára asszociálhatunk az 1840-es évekből származó, hímzett kabátka és főkötő láttán is, amely hasonló színárnyalatú gyöngyökkel van díszítve. A tarkón zöld levélkoszorúban egy vörös rózsatő, fejrészén rózsákból kialakított füzérdísz látható.



A gyűjteményből idekívánkozik még ez az 1800-as évek végén készült, Franciaországból származó legyező. A díszes elefántcsont alapú, flitterekkel kivarrt kiegészítőn kis jelenet bontakozik ki, egy bíborvörös keretben egy fiatalember látható, hölgyek koszorújában. 

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/619,Viv%C3%A1t%2C+Magenta%21