Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) vadállatmentéssel foglalkozó munkatársai 2022-ben 2513 mentett állatról gondoskodtak – adta hírül az intézmény. Megvédtek és gyógyítottak madarakat, kisemlősöket, hüllőket és kétéltűeket. Nézzük meg, az Iparművészeti Múzeum műtárgyain milyen példányokat mentettünk meg mi.


Az Állatkert – amely a mentőmunkát a Magyar Madármentők Alapítvány „szárnya” alatt végzi – Magyarországon honos, védett vagy fokozottan védett állatfajok egyedeinek segít. Olyanoknak, amelyek valamilyen okból emberi gondoskodásra szorulnak.

Ilyen például a törött szárnyú gólya, amely a gondozók szaktudásának köszönhetően újra útra kelhetett. A mesékben a hosszú csőrű gólya hozza a csecsemőt, de hogy miért pont ő, azt sokan próbálták már megfejteni. A görög mitológiában furamód pont ellopja a kisbabát az anyjától. Zeusz felesége, Héra ugyanis gólyává változtatta riválisát, Geranát, aki bosszúból megpróbálta elcsenni a gyerekét. (Csendesen megjegyezzük, a tudósok szerint később úgy tűnt, ez nem is gólya volt, hanem daru.) Egyiptomban az ember újjászületését jelentette, amelyről szintén a hozzáértők úgy nyilatkoztak: lehet, hogy gémről volt szó? Számos más országban is a hűség, valamint a házasság jelképe lett a gólya, főként azért, mert az a képzet róluk, hogy kitartanak társuk mellett. Állítólag ez is csak részben igaz, bár vissza-visszatérnek éveken át ugyanazzal a partnerrel, ugyanahhoz a fészekhez.

Azt is mondják, a pelikán és a gólya gyakran összemosódik a köztudatban, az európai középkori irodalomban a fehér pelikánt a katolicizmussal, az újjászületéssel és a fiatalok nevelésével társították. A németektől ered a ma ismert mese: a vándormadár gólya, amely tavasszal tér vissza őszi-téli útjáról, hozza a Szent Iván-éjkor, a házasság pogány ünnepekor fogant gyereket. Andersen Gólyák című meséjét pedig azok a szülők (is) próbálták felhasználni, akik nem szívesen válaszoltak a kicsiknek a „honnan jön a kisbaba?” típusú kérdéseire. A mese szerint a kisbabák egy tóban alusznak, innen viszik a gólyák testvérül a jó gyerekeknek. Akik viszont csúfolták az állatot, azok halott babát kaptak.

Valószínűleg Nagy Gyöngyike testvére jó lehetett (vagy nem volt még testvére), mert egészséges kisbabát hozott neki 1939 májusában a gólya, erről tanúskodik születési értesítője, amelyet Várkonyi Károly alkotott.


Az állatok közül jó pár mérgezett sas is megmenekült a budapesti Állatkertben. A gyűjteményből Nikelszky Géza dekortervező porcelánfajansz edényét választottuk kiöntővel, amelyen sasmotívumokat láthatnak. Ez azért különösen érdekes, mert az adattárban megtalálható ennek a műtárgynak az akvarellel és ceruzával készített terve is. Ezt a típusú fajanszt aszkosznak hívják, amely görög edény, félgömb alakú csészéhez hasonlít, két szélét félkörű fül köti össze. Az egyik tövénél szűk száj nyílik.

Összesen 113 különböző fajból érkezett gyógyítani-segíteni való állat a FÁNK-hoz, nagy részük madár volt. A munkát több partnerrel együtt végzik, a hazai nemzeti parkokkal, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) közösen. 2022-ben 84 különböző madárfaj 1228 egyedéről gondoskodtak, ebből a legtöbb madárfaj a fekete rigó volt, történetesen 256 példány. A ragadozók közül leggyakrabban a vörös vércsékkel találkoztak: 34 egyed került be a vadállatmentő központjukba.

Gyakran állunk tanácstalanul a fészekből kiesett madarak láttán. Az MME például ezzel az infografikával segít. Javasolják, hívjuk az Állatkertet bizonyos esetekben, és akkor jó eséllyel lesz jövője az apró madárnak. Örök darab Péter Vladimir gyűrűje, amelyet a kortárs ékszerek barátai már messziről felismernek bárki ujján, nemcsak a Wladis Galéria kínálatában. A gyűjteményünkben lévő példány igazi különlegesség, acélból készült, aranyberakásos és hőkezeléssel kékített apró ékszerszobor. Az ötvös-szobrászművész az Iparművészeti Főiskola elvégzése után, az 1970-es években alkalmazott szobrászként kereste a kenyerét, amely időszakban tervezett sok mindent a hangulatos szökőkúttól a szállodai léghajón át a cirkuszfigurákig. 

A sérült állatokat meggyógyítják az Állatkertben, a legyengülteket felerősítik, az árván maradtakat pedig felnevelik. Majd ha már tudnak gondoskodni magukról, élőhelyükön szabadon engedik őket. Nehéz lenne megtippelni, hogy a 18. század első felében készült doboz alján lévő fura kismókus melyik kategória, bár maga a doboz, játékjegyekkel roppant izgalmas. Elefántcsontból készült Mariaval Le Jeune műhelyében. A dúsan faragott dobozka fedelén, középen négyszögletes nyílással ellátott, elfordítható tárcsa található, alatta számok. A tárcsa két oldalán pedig a commedia dell'arte figurái. Alján virít az állatfigura, a fedél belső oldalán virágágak. A dobozban levágott sarkú hosszúkás, négyszögletes és kerek zsetonok, ezeket a reversis nevű kártyajátékhoz használták. (Ebből a szériából többfajta is létezik gyűjteményünkben.)

A mentett emlősök száma 1100, 19 különböző fajból. Közülük a sünök voltak a legtöbben - 469-en, de 43 mókusról és 11 nagy peléről is gondoskodtak.

Denevérből 14 faj 574 egyedével akadt dolguk a mentőhely munkatársainak, ezt a csodálatos vázát pedig önök is számtalanszor láthatták, többek között a Ráth-villában, A mi szecessziónk című kiállításon. The Royal Doulton Co. készítette 1905-ben Burslemben, Angliában. Keskeny, egyenes talpon áll a sima, felfelé szélesedő vázatest. Egészen magasról látunk erre a nyáresti jelenetre, ahol négy szürke denevér repked a domború csillagok alatt. A fehér váza alján körben világoskék és sárga fellegek, a talprészről pedig három mákgubószál nyúlik felfelé.


Ne feledkezzünk meg a 185 hüllőről és kétéltűről sem, köztük például a mocsári teknősről, a rézsiklóról, a fali gyíkról és a pettyes gőtéről – amely az Állatkert munkatársainak köszönhette életét.
Horti Pál bronzszínűre patinázott gyíkos vázáját nézzük meg közelről. Anyaga spiáter, egyfajta cink-alumínium ötvözet, csekély rézadagolással, amit a szilárdság növelése érdekében adnak hozzá. Az 1890-es évek végén öntötték. Ez a tárgy is ismerős lehet azoknak, akik jártak a Ráth-villában, és felfedezték a látványtárban a három gyík plasztikus figuráját. Érdekessége még a szűk nyaka körül benyomott, szabályosan ismétlődő stilizált szívminta.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/628,%C3%9Aj+%C3%A9letet+kapott+%C3%A1llatok