Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Ingyenes múzeumbelépőt és új közönség megszólítását tűzte ki célul a csehországi Moravská Galerie igazgatója, Jan Press, akivel egy decemberi szakmai látogatás alkalmával találkozott az Iparművészeti Múzeum kortárs design főosztályának csapata. A 2021 novemberében megnyitott új, a formatervezésért és divatért felelős szárnyat a COVID-19 miatt a megnyitó után szinte azonnal be kellett zárni, csak hónapokkal később fogadhatott ismét látogatókat.

A Brnóban található művészeti központot 2013 áprilisa óta Jan Press igazgatja, aki rengeteg újítást vezetett be az intézmény életében. Kezdettől fogva fontos volt neki, hogy a szervezetet újra feltegye a művészeti élet és a dizájnvilág térképére, valamint egy jóval nagyobb látogatószámmal büszkélkedő, pörgős múzeummá fejlessze. Ennek köszönhetően váltak például ingyenesen látogathatóvá a kiállítások.

A cseh igazgató hosszú távban gondolkodik, ami abból is kitűnik, mekkora hangsúlyt fektet a ‘közönségnevelésre’. A múzeum a bölcsődés korosztály számára is ad ki igényes művészeti kiadványokat, az iskolásokra pedig professzionális adottságokkal rendelkező múzeumpedagógiai műhely programjai várnak.

A két intézményt sokéves szoros szakmai kapcsolat köti össze. Az újranyitott múzeumrészben azonban kollégáink először jártak, és teljes körű tárlatvezetést kaptak. Jan Press igazgatóval és a designrészleg vezető kurátorával, Ondřej Chrobákkal felkeresték még a Ludwig Mies Van Der Rohe által tervezett Tugendhat-villát is.

2023-ban Budapestre várják a cseh partnert az Iparművészeti Múzeum kortárs design főosztályának munkatársai.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/630,Szakmai+l%C3%A1togat%C3%A1s+Brn%C3%B3ban