Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Sikeres pályát futott be Amerikában Kner Albert, magyar származású nyomdász, grafikus, aki 124 éve, 1899. február 19-én született Gyomán. A tengerentúli csomagolóipar területén kikerülhetetlen, chicagói Container Corporation of America (CCA) munkatársaként olyan újításokat és tervezési mechanizmusokat vezetett be, amelyek komoly sikereket hoztak a vállalatnak. Az Iparművészeti Múzeum adattárában az alkotó számos grafikai munkája megtalálható, cikkünkben most ezeket és életének fejezeteit lapozzuk fel az évforduló kapcsán.

De honnan is indult ez a kiváló szakember? A hazai modern könyvművészet fogalma és Kner Albert sikeres pályája sem választható el az 1882-ben alapított gyomai Kner Nyomdától. A 19. század végén kezdő vállalkozás Kner Izidor nevéhez köthető, akkor még csak szobányi területen működött, majd az évek során a magyar könyvnyomtatás egyik legismertebb és legrangosabb műhelyévé nőtte ki magát. Ebbe a miliőbe született Izidor hatodik gyermekeként Albert. Apja mellett legidősebb testvére, Imre viselte szívén a kisebb Kner gyerekek szakmai fejlődését. Célja volt, hogy a családi vállalkozásban jól képzett, „világlátott” szakemberek dolgozzanak.

Albert így a fővárosba került, ahol Örkényi István festő-grafikus-iparművész tanítványaként rajzolást, könyvkötészetet, linóleummetszést tanult az Örkényi Műhelyben. Ezt követően Bécsben és Lipcsében folytatta tanulmányait, majd 1925 elejétől először a temesvári Helikon, egy évvel később pedig a budapesti Globus nyomdában kapott feladatokat. Ekkoriban a családi vállalkozás számára is tervezett, de saját, egyre erősödő vizuális látásmódja és ötletei mások voltak, mint a Kner üzemet akkoriban vezető bátyja, Imre elképzelései. 1927-ben Bíró Miklós meghívta a Magyar Grafika szakmai folyóirat főmunkatársának.

Már öt éve házas volt és 10 éve a Magyar Grafika főmunkatársaként dolgozott, amikor 1938 környékén nyomasztani kezdte az Európában kialakuló hangulat. Amerikai származású felesége révén a tengerentúlra költöztek, ahol rövidesen a korábban említett csomagolástechnikai vállalatnál, a CCA-nál helyezkedett el. Újításai a cégnél úttörő jellegűnek bizonyultak: a csomagolásokat piackutatásokkal mérték fel, bevezetésüknél tesztelték, a vásárlók melyiket emelik le a polcról. Felismerték, hogy egy-egy látványos és vonzó termék megsokszorozza annak eladhatóságát.

Kner Albert rengeteg csomagolást tervezett az amerikai vállalatnál, és nagy mennyiségű reklámgrafika is kikerült a kezei közül. Kreativitása és újító ötletei elismert szakemberré emelték őt, 1973-ban elnyerte a Csomagolás híres emberei kitüntetést.
Gyűjteményünkben főképp emigrációja előtti munkákat őrzünk tőle, újévköszöntő üdvözlőkártyákat, ex libriseket (személyre szabott könyvjegyet) vagy plakátterveket.

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/644,A+legkisebb+fi%C3%BA+szerencs%C3%A9je