Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Bár legtöbben neve hallatán a mozaikszerű, színes üveges lámpaernyőkre gondolnak, ennél jóval többféle remekművet köszönhetünk a százhetvenöt éve, 1848. február 18-án született Louis Comfort Tiffany-nek, a szecessziós üvegművészet legendájának. Az amerikai üvegművész-formatervező irizáló-lüszterezett üvegei, táljai, vázái, poharai, dobozai, illatszeres palackjai, valamint ezüst piperekészlete is megtalálható az Iparművészeti Múzeum nemzetközileg is ritkaságszámba menő, csaknem 60 darabos Tiffany-gyűjteményében. Ráadásul ebből jó néhány a múzeum 1898-as kiállítására készített kollekció része.

Két Tiffany is bekerült a nemzetközi iparművészet történetébe: Charles Lewis és Louis Comfort. Míg az előbbi, az apa New York leghíresebb ékszerésze, a Tiffany cég alapítója volt, fiát egészen más dolgok érdekelték. Nem mintha nem kóstolt volna bele az ékszerkészítésbe (sőt, 1902-ben design igazgatója lett az apja által alapított cégnek), de leginkább nem ez foglalkoztatta. Fiatalként a festészet vonzotta, ezt tanulta, majd belefogott a dísztárgytervezésbe. Tanulmányai után mégis inkább a belsőépítészettel foglalkozott, tervezett és kivitelezett, lakberendezőként például híres ügyfele volt az író Mark Twain vagy a 21. amerikai elnök, Chester Alan Arthur. Ekkoriban az üvegekkel csak mellékesen foglalkozott, de mikor a kiállított üvegtárgyai páratlan sikert arattak, úgy érezte, megtalálta a saját területét.



Többféle üveggyártási technológiával kísérletezett, és a 19. század végén szabadalmaztatta egyedülálló irizáló, úgynevezett „Favrile” üvegét, amelynek jelentése: kézzel készült. 1885-ben megalapította első üveggyárát, a Tiffany Glass Co.-t., amely elsősorban templomüvegek gyártására szakosodott. Tervezéshez az inspirációt a természetből merítette, növények, főként a virágok ihlették, mottója a „szépségre való törekvés” volt.



Munkái nemcsak Amerikában arattak páratlan sikereket. Felkeltették az ismert párizsi műkereskedő, Samuel Siegfried Bing figyelmét is, aki 1895-ben Tiffany üvegeire alapozva megnyitotta a szecesszió francia nevét adó Maison de l'Art Nouveau galériáját. Így lett Franciaországban is divatos az amerikai művész, aki az 1900-as párizsi világkiállításon- apjával közösen készített - Négy évszak című üvegablakával aranyérmet nyert. Sőt, abban az évben becsületrenddel is kitüntették. Tárgyai hamarosan meghódították egész Európát.

A budapesti Iparművészeti Múzeum 1898-as kiállításán ötven Tiffany díszüveget állított ki, amelyek közül 29-et a művész kizárólag erre az alkalomra készített. A múzeum 11 korai Tiffany-üvegének egy részét e kiállítás után vásárolta meg, míg további 45 darab 1952-53-ban került az Iparművészeti Múzeumhoz Dr. Fettick Ottó magángyűjtő hagyatékaként.



Műveit az 1950-es évek végétől fedezték fel újra, s azóta töretlen a népszerűsége. Egy 1997-es árverésen 2,8 millió dollárt adtak egy Lótusz-lámpájáért, 2018-ban pedig egy Vízi liliom asztali lámpa 3,37 millió dolláros megvásárlásával döntötték meg a Tiffanyk eladási rekordját. Itthon legutóbb tavaly decemberben az Antikvárium.hu oldalon majdnem 4,5 millió forintért kelt el Tiffany Favrile-vázája.
Merüljenek el az irizáló vázák és tálak, illatos parfümös üvegek és lámpák világában itt!

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/646,+175+%C3%A9ve+sz%C3%BCletett+Louis+Comfort+Tiffany?style=accessible