Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Különleges szépségű és értékű szőnyeget ajándékozott nemrég a Pécsi Egyházmegye az Iparművészeti Múzeumnak. Intézményünknek van a világ második leggazdagabb oszmán-török múzeumi szőnyeggyűjteménye (az isztambuli Török és Iszlám Művészeti Múzeum után): a közel 900 darabos kollekció egynegyede 15-19. századi oszmán-török anyag, ezt gazdagítja ez az újonnan bekerült műtárgy.


A kelet-nyugati kereskedelemben a fűszerek, selymek és más értékes portékák mellett mindig rangos helyet foglaltak el a színes gyapjúból csomózott keleti szőnyegek. A 15. század végén készült itáliai leltárakban ezek mindig a legértékesebb berendezési tárgyak közé tartoztak, és értékük a kortárs festők, szobrászok műalkotásainak árával vetekedett.

Ez a kisázsiai Usak városában, a 17. században készült szőnyeg az ún. medalionos nagy Usak típusába tartozik. Az ebből az időszakból származó, ilyen nagy méretű darabok (582 x 431 cm) ritkaságnak számítanak, mert a hosszú évszázadok alatt többségük bizony elkopott, elszakadt, elhasználódott. A magyar források audienciás szőnyegeknek is nevezik, ami arra utalt, hogy a vendégeket fogadó díszteremben (audienciás ház) vagy a hadi sátrakban használták a földre terítve. Ezekkel szemben a Magyarországon és Erdélyben nagy számban előforduló, kisebb méretű török szőnyegeket – értéküknél fogva – az asztalra, ágyra borították, a falat vagy a templomok karzatát, padjait díszítették velük.

Nevét a díszítményként a középtengelyre komponált nagy méretű kerek vagy ovális medalionról kapta, amely a szőnyeg nagyságától függően fent és lent egy-egy hasonló félmedalionnal egészülhet ki. A fennmaradó helyet kétoldalt háromnegyedes csillagalakzatok díszítik. Gyakori alapszínük a vörös, amelyet a díszítmények sötétkék árnyalata tör meg. Különlegessége, hogy a szokásos hosszúkás téglalap forma helyett majdnem négyzet alakú.

Azt, hogy a több évszázados szőnyeget vásárolták vagy ajándékozták a Pécsi Püspökségnek, nem tudni, de megőrzése, állapotának fenntartása és bemutatása innentől az Iparművészeti Múzeum feladata.

Amennyiben szeretne jobban elmélyülni a török szőnyegek világában, ajánljuk a múzeum saját kiadványait ebben a témakörben:

Batári Ferenc: Oszmán-török szőnyegek, Budapest-Keszthely, 1994
Pásztor Emese: Oszmán-török szőnyegek az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből - in memoriam Batári Ferenc, 2007; 
Pásztor Emese (szerk.): "Erdélyi szőnyegek" az Iparművészeti Múzeum 1914. évi kiállításán és a források tükrében, Budapest, 2020

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/647,A+l%C3%A1baink+el%C5%91tt+hever?style=accessible