Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Az Iparművészeti Múzeum kerámia- és üveggyűjteményének három műtárgyáról készült szemináriumi dolgozat a 2022/2023-as tanév első félévében, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, Novák Piroska tárgykultúrára fókuszáló műleírás-kurzusán. A főmuzeológus kiemelte három kiválóan teljesítő hallgató írását, amelyet most önök is olvashatnak – Eva Zeisel emblematikus teáskannájáról, Sipos Balázs optikai üvegből készült kisplasztikájáról, valamint a Vuk című animációs film szereplőivel dekorált bögréről.

Az Iparművészeti Múzeum és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME és jogelődjeinek) története számos ponton kapcsolódik össze. Az Üllői úti főépületben 1954-ig egy térben, egymás mellett működött a két intézmény. 2017 nyaráig a múzeum Kinizsi utcai szárnyában dolgozhattak a hallgatók a szilikát- és a textiltervező tanszék műhelyeiben. Az Iparművészeti Múzeum szakemberei közül – hagyományosan a kezdetektől és napjainkban is – számosan oktatnak a MOME tervezőképzésein. A tervezők elméleti stúdiumainak kötelező része a művészettörténet oktatása, amely előadásból és kisebb létszámú, tematikus műleírás szemináriumokból áll. Az általam vezetett műleírás-kurzus a tárgykultúrára fókuszál.

A félév során a hallgatók egy előzetesen szelektált listából választanak egy műtárgyat az Iparművészeti Múzeum online elérhető gyűjteményi adatbázisából, amelynek leírását, elemzését és értelmezését végzik el. Az utóbbit a saját kérdéseik, érdeklődésük alapján dolgozzák fel. Az egymásra épülő, hármas egységet alkotó részfeladatok a szemeszter végére szemináriumi dolgozattá állnak össze. Az írások értékelésében a következő szempontok mérvadóak: a leírás, elemzés, értelmezés hármas egységének alkalmazása; források keresése, használata; a hivatkozás szabályainak alkalmazása; analógiák keresése; szakterminológia használata; az írás struktúrája, belső logikája, a megfogalmazás módja; helyesírás; pontos bibliográfia és képjegyzék összeállítása. A kiválóan teljesítő hallgatók írásait, úgy vélem, vétek lenne a fiók mélyén hagyni. A korábbi félévekben a bútorgyűjtemény tárgyairól születtek remek dolgozatok, amelyek szerkesztett formában itt, itt és itt olvashatók.

A 2022/2023. tanév őszi félévében a kerámia- és üveggyűjtemény három műtárgyáról készültek a múzeumbarátok figyelmére is érdemes szemináriumi dolgozatok, amelyeket a múzeum kommunikációs felületein adunk közre.



Tábi Eszter a magyar származású, világhírű tervező, Eva Zeisel egyik készletének emblematikus teáskannáját választotta (ltsz. 2020.59.1.1-2.). A keramikus hallgatónak nehéz dolga volt, mert a tervezőről számos publikáció született már, mégis sikerült olyan nézőpontból értelmeznie a tárgyat és a designer életművét, amely unikális, és ezt saját munkáiba is beépítheti a későbbiekben. A dolgozat a cikk alatt letölthető.

Somogyi Júlia a Nő almával című, optikai üvegből készült Sipos Balázs-kisplasztikát elemezte (ltsz. 2020.89.1.). A fémművesség alapszakos hallgató igazán egyedi, egyben releváns gondolatokkal értelmezte az összetett jelentésrétegű alkotást. A dolgozat letölthető, link a cikk alatt.

Hacker Orsolya a pécsi Zsolnay gyár történetében és termékkínálatában egy zárványként ható tárgyat választott: a Pannónia Filmstúdióban készült Vuk című animációs film szereplőivel dekorált bögrét (ltsz. 2017.19.1.). A keramikus hallgató írásának erőssége az, ahogyan a rajzfilm történetét és kulturális kontextusát részletesen megvizsgálta, majd összekapcsolta a Zsolnay gyáréval. A dolgozat a cikk alatt szintén letölthető.

Novák Piroska
főmuzeológus
kerámia- és üveggyűjtemény

Letölthető anyagok

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/655,Hallgat%C3%B3i+szempontok