Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Koronázási lázban ég az Egyesült Királyság. A május 6-i, szombati ceremónián III. Károly és felesége, Kamilla fejére kerül korona. Károlyét legutóbb 70 éve hozták ki erre a célra a Towerből. Mi most két asztali órát mutatunk be ennek kapcsán, amelyet Göncz Árpád, volt köztársasági elnök diplomáciai ajándékként kapott, az egyiket II. Erzsébettől, a másikat az akkor még trónörökös Károlytól. A volt államfő 2000-ben ajándékozta ezeket a darabokat az Iparművészeti Múzeumnak. 

Hetven éve nem volt koronázás a Brit-szigeteken. Akkor ült trónra az ifjú II. Erzsébet. A hírek szerint ez a ceremónia jóval visszafogottabb lesz, mint Erzsébeté volt. Akkor ugyanis nyolcezer vendéget hívtak meg a Westminster Apátságba, most ennek a negyedét. De persze lesz ünneplés bőségesen, négy napon át tartó örömünnepre készül a szigetország. II. Erzsébet koronázása volt az első, amelyet a televízió közvetített, III. Károlyé lesz az első, amelyet a közösségi médiában streamelnek.

Szombaton az úgynevezett Szent Eduárd korona kerül III. Károly fejére, amely II. Erzsébet trónra lépése óta alig hagyta el a londoni Towert. Nem egészen egy órán át hordja majd a király, majd visszaviszik a koronaékszerek közé. A 360 éves korona egyébként 22 karátos aranyból készült, 444 drágakő van benne, 30 centi magas és több mint 2 kiló a súlya. Bár 1661-ben készült, III. Károly a hetedik, aki ezt viseli a ceremónián.

Az uralkodó személyesen választotta ki az esemény zenéit, amelyek a Westminster Apátságban hangzanak majd el. Felkért tizenkét zeneszerzőt is, komponáljon muzsikát a jeles alkalomra. Köztük van a vele egyidős, főként musicaljeiről ismert Sir Andrew Lloyd-Webber is, aki a 98. zsoltárra épülő himnuszt írt, Make a Joyful Noise címmel. A szólisták egyike a walesi operacsillag, Sir Bryn Terfel.

Másnap a BBC brit közszolgálati médiatársaság szervez koronázási koncertet, amelyben fellépnek olyan klasszikus és könnyűzenei előadók, valamint zenekarok, mint a Take That, Lionel Richie, Katy Perry, Andrea Bocelli, Sir Bryn Terfel, Freya Ridings és Alexis Ffrench.

Természetesen nemcsak az apátságra korlátozódik az ünnepség, hanem az egész sziget hosszú hétvégén ünnepelheti az új királyt. Ráadásul, május 8. munkaszüneti nap lesz, sőt a vendéglátóipari helyek is tovább tarthatnak nyitva, mint azt a törvény engedi. Fontos elem a másnapi Coronation Big Lunches (Nagy Koronázási Ebédek), amelyet helyi lakóközösségek szerveznek országszerte – utcabállal kombinálva.

Az eseményhez kapcsolódik pár múzeum is. Köztük a British Museum – koncertekkel, hatalmas sakkbábukkal és egyéb játékokkal készül. Továbbá műtárgyak segítségével és a koronázási hagyományok megidézésével a korábbi uralkodókról és a királyság szimbólumairól is mesélnek munkatársai. A programok ingyenesek.

A budapesti Iparművészeti Múzeum ötvösgyűjteményében két olyan asztali óra található, amelyet diplomáciai ajándékba kapott a brit királyi család tagjaitól, II. Erzsébettől és fiától, a trónörökös Károlytól Göncz Árpád. A néhai köztársasági elnök 2000-ben adományozta a múzeumnak a két becses darabot. Mindkettő az Asprey & Garrard ékszerész-órás cég munkája.

George Wickes alapította a vállalkozást Londonban a 19. században. Ez volt az első hivatalos londoni udvari ékszerész beszállító, és számtalan uralkodónak, valamint családtagjainak készített luxusdarabokat 1843 és 2007 között. 2007-ben frissítésről döntöttek a Buckingham Palotában, és újabb céget választottak, noha a királyi család támogatását továbbra is élvezi a ma is működő előd.


Mindkét asztali óra anyaga aranyozott bronz és üveg, az arany számlapú óra pár milliméterrel mélyebb, mint a másik, de magassága és szélessége is ugyanakkora: 15 centi és 8 centi. A fekete számlapúnak – amelyet Károly ajándékozott Göncz Árpádnak – megvan a tokja is.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/678,Szombaton+koron%C3%A1zz%C3%A1k+III.+K%C3%A1rolyt