Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A ma kezdődő Ünnepi Könyvhéten (június 8-11.) mutatják be a Reformkor művészete – Iparművészet című kiadványt, amelynek szerzői az Iparművészeti Múzeum munkatársai.
A Vince Kiadó gondozásában megjelent kötetben időutazásra hívják a reformkorral ismerkedő olvasót, és úgy hozzák közel a korszak mindennapi életét, hogy egy-egy érdekes tárgyat állítanak reflektorfénybe. Ezek a műtárgyak pedig mind megtalálhatóak a múzeum gyűjteményében.

A kötet nem titkolt célja, hogy a reformkori tárgykultúra válogatott emlékeivel – mint a pipatórium, a glóbusz asztal, a fürdőkúra-pohár, a keresztelési emlékérem vagy a táncrend – árnyalja és gazdagítsa azt a képet, amelyet az olvasó elsősorban történelmi, irodalmi, képzőművészeti és építészeti ismeretei alapján alkot erről a korszakról.

A szerzők szeretnék elsősorban a fiatal olvasóközönség figyelmét felkelteni úgy, hogy többféle funkciójú és részben publikálatlan műtárgyakat is bemutatnak a gyűjteményből.

A Vince Kiadó törekvését, hogy minél szélesebb spektrumban mutassa be a korszakot, jelzi az is, hogy ez a kötet két további tudományos ismeretterjesztő könyvvel, A reformkor művészete: Festészet és A reformkor művészete: Építészet együtt jelenik meg az Ünnepi Könyvhéten.

Ízelítő a kötetből:
„A sok kis mezőre osztott, selyemfonallal, zseníliával, üveggyöngyökkel, hajszállal hímzett, szalmával és más különleges anyagokkal is díszített emlékkép latin eredetű neve, a quodlibet magyarul annyit jelent: „ami tetszik”. A műfaj eredete egészen a 17. századi németalföldi csendéletekig vezethető vissza, a 19. századi otthonok falain elsősorban bekeretezett grafikai művek, hímzések vagy kollázsok formájában volt jelen.
A keretbe foglalt, aránylag nagy méretű quodlibetet bizonyára egy női családtag készítette Pongrácz Xavér emlékére, aki 1838-ban hunyt el: neve a jobb alsó sarokban, az évszám pedig bal oldalt, egy szomorúfűz alatt álló antik emlékoszlopon olvasható. Rendszer nélkül – ami csak tetszik – egymásra dobált papírlapok igen változatos témájú ábrázolásai alkotják a kompozíciót: az egyes hímzett lapokon épületek, virágcsokrok, valamint veszteséget és gyászt kifejező szimbólumok láthatók, egy kiemelt motívum azonban egészen pontosan a képfelület közepére került: az üveggyöngyökkel és selyemmel hímzett, koronás magyar címer.”
(Lovay Zsuzsanna tanulmányából)

A kötet tanulmányainak szerzői: Horváth Hilda, Kálosi Ildikó, Lovay Zsuzsanna, Marosi Eszter, Nagy Györgyi, Pandur Ildikó, Prékopa Ágnes, Radványi Diána, Semsey Balázs, Semsey Ráka, Terdik Szilveszter
A kötet szerkesztője: Prékopa Ágnes

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/688,Reformkori+ritkas%C3%A1gok?style=accessible