Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

 

„MI VÁLTOZZUNK, NE AZ ÉGHAJLAT!” – ez a szlogen olvasható az újrahasznosított anyagból készített táskakollekció pántján, amelyet a nemzetközileg ismert, nagy márkákkal együttműködő orosz származású designer, Buliash Todaeva tervezett. Ez a fenntartható design szellemében készült, egyedülálló tárgycsoport kerül reflektorfénybe október 5-től az Iparművészeti Múzeum Körforgásban című sorozatának következő kiállításaként.

A Körforgásban című sorozat immár több évre nyúlik vissza, melynek keretében a múzeum arra kér fel kortárs designereket, hogy válasszanak ki egy-egy tárgyat vagy tárgycsoportot a múzeum gyűjteményéből és abból inspirálódva hozzanak létre saját designt. Az így létrejött új tárgy(ak)at egy időszaki kiállításon a nagyközönség is megtekintheti, majd ezt követően bekerül(nek) a múzeum gyűjteményébe.

Az Iparművészeti Múzeum 2021 júliusában kérte fel Buliash Todaevát, hogy legyen a Körforgásban sorozat következő résztvevője. A 2022 márciusára tervezett budapesti kiállítás megnyitóját a februárban kirobbant orosz–ukrán háború azonban meghiúsította. A helyzet radikálisan megváltozott, egy határokon átívelő, különféle kultúrákat összekötő projektet a szervezők felfüggesztették. Todaeva 2022 áprilisában maga mögött hagyva addigi életét, sikeres designvállalkozását, elhagyta Oroszországot, hogy Franciaországban folytathassa azt a missziót, ami munkájában a legfontosabb: az etikus működés és a fenntartható design.

Todaeva a fenntartható designszemlélet híveként olyan tárgyak létrehozására törekszik, ahol már a tervezés első szakaszában szempontként jelenik meg, hogy a megszülető tárgy minél kevésbé terhelje meg a környezetet. Társadalmi szempontból is igyekszik újragondolni azokat a problémákat, melyeket a design- és divatipar okoz. Munkájával olyan tárgyakat hoz létre, melyek új technológiákkal, vizuális eszközökkel, illetve a kisszériás gyártás révén nemcsak regionális identitást hordoznak, de társadalmi hatással is bírnak.

A Körforgásban című sorozat szellemében a designer három Magyarországon készült tárgyat - a hatvanas–hetvenes évek fordulójáról származó piros lakktáskát, valamint Szilvássy István 1985-ben készült, öt darabból álló Kentaur bútorcsaládjából egy karosszéket és egy asztalt - választott ki inspirációként. Ebből született meg az ökológiai lábnyomát tekintve is egyedülálló táskakollekció, amely – az említett gyűjteményi műtárgyakkal és az alkotó életművét bemutató idővonallal együtt - 2023. október 5-től látható a Városligeti fasori Ráth-villa időszaki kiállítóterében.

Jegyek a programokra már kaphatók a Jegymester oldalán.

Helyszín: Ráth György-villa
Cím:: 1068 Budapest, Városligeti fasor 12.

Nyitvatartás: 2023. október 5.- 2024. január 7. 
kedd–vasárnap: 10:00–18:00

Tel.: +36 1 416 9601 További információ: www.imm.hu

Az Iparművészeti Múzeum fenntartója a Kulturális és Innovációs Minisztérium. 

A projekt a Liszt Intézet Moszkva – Magyar Kulturális Központ közreműködésével jött létre.  

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/722,A+fenntarthat%C3%B3+diz%C3%A1jn