Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Palást és farmer: talán ez a legjobb szókapcsolat az 1990 tavaszán nyílt, Tetőtől talpig. A 80-as évek brit divatja című utazókiállítás jellemzésére. A hazai lapok szinte mindegyike beszámolt a szigetországi divatirányzatokat bemutató tárlatról – az egyik pont ezzel a felütéssel. Az éppen a nyugati világ levegőjével ismerkedő magyar közönség sokféle ruhakreációt láthatott itt a brit utcai divattól a polgárpukkasztó darabokon át egészen az előkelő öltözékekig. A tárlat fővédnöke Lady Diana volt, a walesi hercegné magyarországi hivatalos útjának egyik programjaként látogatta meg az Iparművészeti Múzeumot. Szerencsére múzeumunk adattárában fellelhetőek az eseményen készült fotográfiák, ezekkel, valamint a kiállításhoz készült katalógusból származó képekkel tekintünk vissza erre a 33 évvel ezelőtti eseményre.


Az utazókiállítás – amely egy évvel korábban, 1989-ben indult útjára Varsóban, hogy aztán további húsz országban hirdesse a londoni trendek egyedülállóságát – az 1980-as évek brit divatjának legfontosabb jellemzőit ismertette, mintegy meg is ünnepelte annak változatosságát. A fiatal tervezők Londont a világ legfontosabb divatfővárosai közé emelték, új életet lehelve a ruházati iparágba. Mindez köszönhető volt az ország legendássá vált ifjúsági kultúrájának is. Erre utalt például a kiállításban a zenész Boy George öltözéke is. Az eseményt Hernádi Miklós író-szociológus nyitotta meg, beszédét a Magyar Divatintézet bemutatója követte.

A kiállítás több részre bontva mutatta be a szigetországi trendeket: az úgynevezett „tömegpiaci design” rész a kiskereskedelmi, utcai divatot helyezte előtérbe, itt lehetett megtekinteni például a „yuppie”-k, vagy a feltörekvő diplomások öltözködési szokásait. A Londonban észlelhető multikulturális hatások is külön fejezetet érdemeltek, a legkülönbözőbb kelmék, ragyogó díszítések, a forró kontinensek, Afrika és Ázsia inspirálta minták is befolyásolták az angliai trendeket. Az előkelő divatot, az avantgárd divattervezők és különleges textíliák mintapéldányait, a Soho-negyed üzleteinek extra kínálatát is megismerhette a magyar közönség, szintúgy a szigetországi divatoktatás metódusait (a divattervező képzést akkor 24 egyetemen és főiskolán oktatták).

A walesi hercegnő kulcsszerepe is elvitathatatlan volt abban, hogy a brit divattervezőkre és a kalaposokra felfigyelt a világ. Diana szilfid alakjára illeszkedő öltözékekkel világszerte követőkre talált, modern, változatos ruhatárával inspirációs forrása lett a trendekre érzékeny közönségnek. Kedves, közvetlen személyisége felerősítette sokak szimpátiáját. A brit királyi pár látogatása hazánkban újabb mérföldkő volt, hisz utoljára 1935-ben volt erre precedens, mikor is Edward walesi herceg, oldalán Wallis Simpsonnal járt Magyarországon.

Károly herceg és Lady Diana 1990-es látogatása számos protokolláris pontból állt – találkozások egyházi és állami vezetőkkel, a magyar főváros kihagyhatatlan látnivalóinak megtekintése – a Halászbástya, a Nemzeti Múzeum, hajókirándulás a Dunán, villamostúra a Duna-parton és a Fővám téri Nagycsarnokban tett séta, ahol hatalmas tömeg várta őket. A sűrű program része volt az Iparművészeti Múzeum Tetőtől talpig című tárlatának megtekintése.

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/761,Tet%C5%91t%C5%91l+talpig+brit+divat?style=accessible