Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Hogyan lehet a múlt egyfajta híd a fenntartható jövő felé? A szecesszióban rejlő lehetőség miként segítheti a kulturális értékek megőrzését és fenntarthatóságát? Ezek a fő kérdések voltak napirenden az európai szecessziós kulturális örökséget fókuszba állító, európai uniós projekt brüsszeli nyitókonferenciáján január végén, amelyen az Iparművészeti Múzeum munkatársai: Dr. Jékely Zsombor gyűjteményi főigazgató-helyettes, Dr. Katona Júlia tudományos titkár és kutatási projektvezető, Dr. Joó Julianna múzeumpedagógiai osztályvezető és Erki-Szabóné Bognár Anna, a nemzetközi kapcsolatok osztályának vezetője is részt vettek. A szakmai eseményt a szecessziós stílusú Hôtel van Eetvelde épületében, a konzorciumvezető Réseau Art Nouveau Network (RANN) székhelyén rendezték meg. 

Újabb európai uniós projektben vesz részt a budapesti Iparművészeti Múzeum, mint a szecessziót a közép-európai térségben reprezentáló regionális központ. Az Európai Bizottság kulturális és kreatív szektorokat támogató programja, a Creative Europe 2021–2027 keretében 2024. január 1-jén indult az Art Nouveau: a new EUtopia. How the past can be a bridge to a sustainable future (Art Nouveau: egy új EUtópia. Hogyan lehet a múlt híd a fenntartható jövő felé?)

A projektkonzorcium vezetője a brüsszeli Réseau Art Nouveau Network (RANN), mely tizenhárom projektpartner munkáját koordinálja Európa különböző országaiból. A partnerek közül Spanyolországot az Ajuntament d'Alcoy, Portugáliát a Municipality of Aveiro, Magyarországot az Iparművészeti Múzeum, Belgiumot az Horta Museum, a Foundation Maison Losseau és a Bruxelles Urbanisme et Patrimoine elnevezésű szervezet, Szlovéniát a ljubljanai National Museum of Slovenia, Ukrajnát a Heritage Bureau Lviv municipal enterprise, Franciaországot a Ville de Nancy, Romániát a nagyváradi Fundatia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judetul Bihor, Litvániát pedig a The Association of Culture Institutions of Riga City Council képviseli.

A közel 4 évig tartó program az európai Art Nouveau-t, mint kiemelt kulturális örökségi területet, a fenntarthatóság szempontjából vizsgálja. A projekt célja, hogy feltárja és népszerűsítse a stílusirányzatban rejlő lehetőségeket, új közönséget vonzzon be, és olyan innovatív megközelítéseket dolgozzon ki, amelyek megoldásként szolgálhatnak az európai szecessziós helyszínek láthatósága, megőrzése és fenntarthatósága érdekében.

A multidiszciplináris megközelítésen alapuló, transznacionális projekt hat, egymással kölcsönösen együttműködő munkacsoportban valósítja meg céljait.
A menedzsmentet és koordinációt (WP1), valamint a kommunikációt és az eredményeket ismertető (WP6) kötelező projektelemek mellett négy tematikus munkacsoport dolgozik párhuzamosan.
A második csoport (WP2: Training Art Nouveau professionals in a sustainable era) a szecesszióra specializálódott szakemberek képzésére fókuszál – nemzetközi konferenciák, workshopok, nyári kurzusok segítségével, valamint oktatóvideók és helyi adatbázisok fejlesztésével. Az Iparművészeti Múzeum munkatársai vezetik ezt a teamet, továbbá Budapesten rendeznek egy nemzetközi konferenciát és workshopot.

A harmadik munkacsoport (WP3: When the Arts engage with Art Nouveau Activities) célja olyan rezidens programok szervezése, amelyekben kortárs művészek a vizuális művészetek, az előadóművészetek, az irodalom, az audiovizuális művészetek és a zene területéről az Art Nouveau meghatározó kulturális intézményeivel együttműködve valósíthatják meg elképzeléseiket.

A negyedik munkacsoport (WP4: A new participatory and innovative way to learn about Art Nouveau and heritage) a szecessziót oktatási eszközökkel népszerűsíti, új, innovatív szellemű produktumok fejlesztésére vállalkoznak. Ennek keretében adaptálják a – korábban már kísérleti projektben fejlesztett – szecessziós enteriőrt modellező játékdobozt, a Primothekát. Másik fontos feladatuk egy szintén pedagógiai célú Art Nouveau-társasjáték kidolgozása és prototípusának előállítása, amely használható múzeumpedagógiai, valamint iskolai foglalkozásokon egyaránt. Az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya az intézmény főépületének jellegzetességeit szeretné felhasználni a Primotheka és a társasjáték adaptációjához. Az ötödik munkacsoport (WP5: A new visibility for Art Nouveau) tevékenysége szorosan összefügg a rezidens programokat koordináló harmadik munkacsoporttal, hiszen a kortárs művészek alkotásait bemutató kiállításokat is ennek keretében rendezik meg. Ide tartozik ugyanakkor az Iparművészeti Múzeumot is érintő, hagyományosan június 10-i eseménysorozat, A szecesszió világnapja (World Art Nouveau Day) koordinálása.

KATONA JÚLIA

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/792,+Art+Nouveau+%E2%80%93+new+EUtopia+2024%E2%80%932027