Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Szeretne olyan ikonikus játékot gyermekének, amelynek eredetijét a Bauhaus-iskola egyik alakja tervezte? Egy fából készült építőkészletet, amely fejleszti a kreativitást, a kombinációs készséget és megmozgatja a fantáziát? Jó hírünk van, az Alma Siedhoff-Buscher által tervezett konstrukciós játék most már nem csak a múzeumok gyűjteményében vagy családi örökségben lelhető fel, hanem bárki meg is vásárolhatja. Lássuk, milyen korszakban is született 100 éve ez a reformernek számító kockaszett!

A századfordulón kibontakozó és a múlt század húszas-harmincas éveiben egyre inkább teret nyerő reformpedagógiai irányzatoknak – mint a Waldorf vagy a Montessori-módszer – köszönhetően ekkorra már másként tekintettek a gyerekekre és a gyerekjátékokra, mint ahogy az korábban elfogadott volt. Az új látásmód szerint már nem „kicsiny felnőttként” gondoltak a gyerekekre, hanem önálló világú, sajátos szemléletű egyénekként kezelték őket, akiknek más tapasztalatszerzési formáik és igényeik vannak, mint a felnőtteknek.

Ennek szellemében készült el Alma Siedhoff-Buscher tervei alapján ez a „Kis hajóépítő játék", amelyet először 1923-ban, a Bauhaus bemutatkozó, weimar-i kiállításán lehetett látni. Ekkor már tárgyak prototípusának egész sorát mutatták be, és erre a célra épült Weimarban az "Am Horn" kísérleti mintaház is, ahol Almát bízták meg a gyerekszoba berendezésével. A tervező munkája azért tűnt ki, mert új ötlet volt a gyermekbútorok készítése, és darabjai pedig modernek, multifunkcionálisak lettek. „A gyerekeknek, ha csak lehet, olyan helyet kell adni, ahol azt csinálhatnak, amit akarnak. Minden az övék benne – és mindent a képzeletük alakít" – fogalmazta meg Alma, akinek alkotásait a nagyközönség is nagyon szerette és kereste. Az építőjátékot a Bauhaus faipari műhelye különböző változatokban gyártotta és terjesztette.

A „Kis hajóépítő játék" mását ma a svájci Naef cég gyártja és forgalmazza. A 22 geometrikus fa építőkocka a Bauhaus színeiben és formáiban készült. A „kevesebb több" elve különösen nyilvánvaló ebben a fa építőjátékban: az időtlen klasszikus szinte korlátlan lehetőséget kínál ma is a gyerekeknek, hogy kreativitásukat kiélhessék, és szárnyakat adjon a képzeletüknek.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/814,Amit+csak+meg%C3%A1lmodsz%E2%80%A6