Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Pazar ruhák, viseletkiegészítők, estélyi- és nappali öltözékek: a Ráth György-villában május 12-től látható a Dresszkód: art deco című kiállítás, amely a korabeli öltözködési trendek mellett a nők társadalmi helyzetéről, valamint a ruhák, kiegészítők bemutatásával a két világháború közötti időszakról is mesél. Ha a kiállítás megtekintése után szeretné a korszak stílusjegyeit és rafinériáit még jobban megismerni, remek hírünk van: az Iparművészeti Múzeum könyvtára számos olvasmányt kínál ezzel kapcsolatban. Lapozza fel „divatos könyveink” ajánlóját!

Cassie Davies-Strodder/Jenny Lister/Lou Taylor: London Society Fashion 1905-1925 – The Wardrobe of Heather Firbank (A londoni társasági divat 1905-1925 között – Heather Firbank ruhatára), V&A Publishing, 2015

Ha még nem hallott Heather Firbankről (1888-1954), ne aggódjon, ezzel a kötettel pótolhatja. Az angol előkelőségnek, a londoni társasági élet fontos alakjának a Downton Abbeyhez hasonlóan sokszínű ruhatára volt. (Amúgy a dresszei inspirálták a sorozat Emmy-díjas jelmeztervezőjét, Susannah Buxtont is.) Öltözékei a legnagyobb divatházakban készültek, és ezeket szenvedélyesen gyűjtötte. Olyan sokat vásárolt, hogy a saját öltözékeivel szinte karriert épített. Sőt, ami főként az utókornak nyereség, a hölgy szinte mindent megtartott, ami a gardróbjához tartozott. Az 1905-1925 közötti időszakot felölelő ruhatára szinte minden alkalomra való ruhát, a divattervezőktől kapott számlákat, cipőket, kalapokat és egyéb kiegészítőket tartalmaz.

Családi élete nem túl szerencsésen alakult, két testvére húszéves korában halt meg, édesapja 1910-ben, édesanyja pedig 1924-ben. Amikor utolsó közeli családtagja, bátyja, Ronald 1926-ban elhunyt, saját ruháinak nagy részét raktárba tette. Heather Firbank soha nem ment férjhez, így halála után ruhatárát unokaöccse, Thomas Firbank alezredes (1910-2000) örökölte.

A közel 200 darabos gyűjteményre a Victoria és Albert Múzeum (a londoni Iparművészeti Múzeum) is felfigyelt, és 1957-ben megvásárolta. A kollekció a múzeum jól ismert 20. századi divatgyűjteményének alapjává vált, és divatkiállításainak fontos részét képezi. Ez az elegáns kötet lehetővé teszi, hogy betekinthessünk a 20. század elejének kifinomult ruhatárába, mondhatni felbecsülhetetlen értékű információforrás, ha a korszakot szeretnénk megismerni.

Suzanne Lussier: Art Deco Fashion, V & A Publishing, 2016
(Az art deco divatja)

Ki lehetne az art deco öltözékek témában szakavatottabb, mint Suzanne Lussier, aki a Courtauld Művészeti Intézetben szerzett öltözködéstörténeti diplomát, majd kurátorként dolgozott a Victoria & Albert Múzeum bútor-, textil- és divatosztályán? A szakember, aki jelenleg művészettörténetről, divatról és a luxus kiegészítőiről tart előadásokat, még a múzeum munkatársaként írta meg az Art Deco Fashion című munkáját, amely gazdag illusztrációkkal mutatja be a korszak divatját.

Az I. világháború utáni évek emancipált légköre a sport- és a szabadidős tevékenységek bővülését, gyakoribb utazási lehetőségeket, valamint pazarabb életmódot hozott a kor hölgyeinek – és mindez a divatban is tükröződött.

Az 1920-as években a gyöngyös estélyiktől kezdve a táncoláshoz, a sportoláshoz vagy az utazáshoz tervezett ruhák a felszabadultabb életmód szimbólumává váltak. Az art deco divat című könyv Hollywood és F. Scott Fitzgerald világát idézi meg a divatmagazinokból, plakátokról és fényképekről származó rengeteg hangulatos képen keresztül.

French Fashion Plates in Full Color from the Gazette du Bon Ton (1912-1925) - Dover Publications, INC. , New York, 1979
(Színes francia divatlapok a Gazette du Bon Ton-ból (1912-1925) )

Az aranykor (belle epoque) éveitől egészen a húszas évek közepéig jelent meg a párizsi periodika, a Gazette du Bon Ton, amely a kifinomult francia közönségnek nyújtott olvasnivalót az utazás, a színház, de legfőképpen az aktuális divat kapcsán. Ez a lap a legjobb és legkeresettebb divatházak – Lanvin, Paquin, Paul Poiret – újdonságait mutatta be, amelyet a kor tehetséges fiatal művészei rajzoltak. A Georges Lepape, Georges Barbier és Bernard Boutet de Monvel által készített 58 színes grafika a nő fényűző ruhatárát és kiegészítőit ismertette. A könyv papírja opálos fényű, hogy a színeket és a korszak jellegzetességeit még jobban kiemelje. Ha kíváncsi, vajon milyen lehet az 1979-es divatmagazin, lapozzon bele online!

Lydia Edwards: How to Read a Dress, Bloomsbury Visual Arts, 2019
(Hogyan értsük meg az öltözékeket- Útmutató a női öltözékek változásaihoz a 16. századtól a 20. századig)

A divat folyamatosan változó világába – a 16. századtól a 20. századig – ad betekintést a How to Read a Dress című kötet, amely a női öltözékek és kiegészítők megismerésében segíti a ruhatrendek iránt érdeklődőket. Az egyes stílusok nem mindig könnyen azonosíthatók, de a kötet minden egyes kulcsfontosságú időszak áttekintésével, az új stílusok részletes illusztrációival hiteles útmutatót ad a női divat öt évszázadához.

A kiadvány bemutatja a történeti korszakok stílusos darabjait, trendjeit, valamint kiemeli egy-egy irányzat fontos jellemzőit. Az olvasók megtudhatják, miként készültek a ruhák, továbbá azt is, hogy típusuk, szabásuk, részleteik és népszerűségük hogyan változtak az alkalomtól, valamint viselőjük osztályától, korától és társadalmi státuszától függően.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/838,Divatos+k%C3%B6nyvek