Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A számos hazai és nemzetközi díjjal jutalmazott fiatal formatervező, Hevesi Annabella Dedas kanapéja került be nemrég az Iparművészeti Múzeum gyűjteményébe. Ezzel egy időben az alkotó Burnt Geometry-kollekciójának egy darabja -– a Roly-Poly lámpa – megosztott fődíjat kapott egy lipcsei kiállításon, majd a GRASSI Museum für Angewandte Kunst Leipzig állandó gyűjteményének is része lett. A tervező színgazdag alkotásait és inspirációs forrásait járjuk most körül, fókuszálva a múzeumunkba frissen érkezett darabokra.

Nemrég mesélt Hevesi Annabella a Burnt Geometry kollekcójának darabjairól az M5 Kunszt című műsorában (a 22. perctől), valamint arról, hogy Lantos Ferenc (1929-2014) képzőművész alkotásai milyen módon ihlették bútordarabjait. A kör és a négyzet relációja nagy szerepet kapott Lantos művészetében, Annabellát az érdekelte, hogy ezt a kétdimenziós egységet hogyan tudná három dimenzióba átültetni. Így született meg a Dedas ülőbútor is. A fiatal tervezőt a hazai design- és művészettörténet nagyjainak – a Bauhaus-mozgalom, Kassák Lajos, Victor Vasarely és Lantos Ferenc, valamint az utóbbi művész nevéhez köthető bonyhádi Tűzzománctábor – alkotásai egyaránt inspirálták. A Dedas kanapé innovációja, hogy könnyen szerelhető moduláris panelekből áll, amelyek legoszerűen egymásba illeszthetőek.

És honnan ered a Dedas ülőbútor neve? Lantos zománcozott, 1974-es frízelemei az egykori pécsi DÉDÁSZ (Dél-dunántúli Áramszolgáltató Vállalat) épületéről megadhatják a választ kérdésünkre.
Lantos Ferencet régóta foglalkoztatta a művészetek közötti kapcsolat, nyitott volt az alkalmazott művészetekre  is, és a Zománcipari Művek bonyhádi gyára 1968 és 1972 között nyaranta fontos képzőművészeti kísérletezések helyszínévé vált. Így készülhetett el a DÉDÁSZ épületének homlokzatára az a 240 paneles zománcfríz, amely letisztult geometrikus formákból áll.

A Line and Round (Hevesi Annabella vállalkozása) és a Kárpitos Partner Group koprodukciójában elkészült ülőbútorok játékosságuk és izgalmas formaviláguk miatt is vonzzák a szemet.
A bútorcsaládot elsősorban közönségforgalmi terek berendezési elemének szánták, könnyen variálható formában, hisz az ülőalkalmatosság szétszedhető, egyszerűen javítható, ezáltal tartós. A kárpit maga is egyedi fejlesztésű, anyaga és strapabírása is hosszabb használhatóságot garantál.

A Dedas kanapé kárpitozott paneljei formailag, mintájukban és színeiben is megidézik a homlokzati zománcfrízt, míg az acélcsőlábazat a táblazománcozás során használt alátámasztó tüskék formai átértelmezései. A folytonosság eszmei értelemben is megjelenik Annabella munkáinál, hisz a tervei alapján készült lámpákat ugyanabban az üzemben zománcoztatják, mint amelyben Lantos Ferencék is kísérleteztek.

 

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/844,B%C3%BAtorozzunk+%C3%B6ssze%21