Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

 

100 éve, 1924. június 21-én hunyt el a magyar műipar jeles képviselője, a könyvkötő Gottermayer Nándor, akinek hagyatékából számos díszkötés, cégtörténeti ritkaság került az Iparművészeti Múzeum gyűjteményeibe. A legjelentősebb kollekciót a múzeum könyvművészeti gyűjteménye őrzi. A hagyaték darabja az az album is, amelyben Gottermayer családja a részvétleveleket gyűjtötte össze. Erről itt olvashatnak részletesen.

Halálának centenáriumi évében az Iparművészeti Múzeum könyvtára programsorozat keretében emlékezik meg a gépi és kézi könyvkötészet területén is maradandót alkotó mesterről. Az évforduló estéjén az Iparművészeti Múzeum könyvtárának munkatársai – Darabos Edit főrestaurátor és Hutvágner Zsófia főmuzeológus vezetésével – rendhagyó tematikus városi sétára invitálták a „könyves” szakma képviselőit, hogy meséljenek a magyar könyvkötőipar legismertebb szereplőjének életpályájáról és cégének valamikori helyszíneiről.

Nemcsak a műhelyek működésének részleteivel, hanem az épületek történetével is megismerkedhettek a résztvevők: muzeológusok, könyvtárosok, restaurátorok, többek között a MTA Könyvtár és Információs Központ, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, Budapest Főváros Levéltára, az Országos Széchényi Könyvtár, a Ráday Könyvtár és a Néprajzi Múzeum korábbi és jelenlegi munkatársai. Az eseményt – amely kapcsolódott az intézmény Mesterségkutatás 2.1. című projektjéhez – a szervezők egyszersmind a könyvekkel foglalkozó kollégák közösséget építő találkozásának is szánták.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/853,Gottermayer+100+eml%C3%A9ks%C3%A9ta