Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Az Iparművészeti Múzeum Gyűjtők és kincsek című állandó kiállítása új fejezettel, új kabinettel gazdagodik április 19-től. Bácsi Magda adománya jóvoltából közel háromszáz tétel távol-keleti és európai tárggyal gyarapodott a múzeum kerámiagyűjteménye.
A kvalitásban és mennyiségében egyaránt gazdag műtárgy-együttes mintegy öt évezred kerámiaművészetét reprezentálja. A Neolitikum kori geometrikus festésű edények, különleges figurális sírkerámiák, állat formájú használati tárgyak, szeladonmázas edények, kivételes szépségű porcelánok, amelyek egykor királyi gyűjteményt - Erős Ágost szász választófejedelem és lengyel király (1670-1733) porcelángyűjteményét - gazdagították, valamint a búvárrégészet jóvoltából felszínre került híres, pontosan datálható hajórakományok mindegyikéből egyet-egyet tartalmazó páratlan adomány válogatását láthatja most a közönség.
A negyven tételt bemutató kabinet kiemelkedő jelentőségű műve egy kínai Lovas íjász szobor. A festett kerámia figura a Han korban, Kr. e. 206 - Kr. u. 220 között készült.
Az európai gyűjteményi egységet egy páratlanul elegáns szecessziós díszváza képviseli. A csillagos ég alatt táncoló nőket ábrázoló vázát Mack Lajos terve alapján a Zsolnay gyárban, 1899-1900-ban készítették.
A múzeum számára az adomány csakugyan A JÖVŐ ÍGÉRETE, hiszen a műtárgyak tudományos feldolgozását, valamint az épület rekonstrukcióját követően állandó kiállításon tervezi bemutatni a teljes gyűjtemény-adományt.

                                      

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/92,A+j%C3%B6v%C5%91+%C3%ADg%C3%A9rete