Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Mozgatható Falak

Amikor 2019-ben a Körforgásban című kiállítássorozat keretében Maria Jeglińska lengyel dizájner megtervezte a Mozgatható Falaknak keresztelt térelválasztókat, még mi sem gondoltuk volna, hogy egyszer ebben a leírásban is aktuálisak lesznek.
A hol embert, hol mókás állatfigurákat idéző Mozgatható Falak különlegessége, hogy a hagyományos térelválasztókkal szemben apró kerekeik segítségével oda guríthatók, ahová csak szeretnénk őket. A színes táblákra rögzített kis polcokon pedig akár kedvenc unaloműző könyveinket is tárolhatjuk. Hogy mégse érezzük magunkat egyedül, az apró köröknek köszönhetően bármikor átpillanthatunk a szomszédaink életterébe.
Tovább olvasom>>

Cilinderes íróasztalok

Az egyik leggazdagabb gyűjteménycsoportunk, amiből típusokban, korszakokban, formákban és díszítésben számtalan nívós variánssal rendelkezünk az íróasztalok kollekciója.
Az 1790-es évek elején, elsőrangú francia műhelyben készült ez a letisztult vonalú, elegáns cilinderes íróasztal. Racionális felépítésű, térbe állítható; hengeres cilindere felvonásával előtűnnek a kis fiókok, egyidejűleg a bőrborítású lapja is kihúzódik. Az íróasztal mentes az előző korszak rokokó faragványaitól, gazdagívelésű cizellált vereteitől.
Darabunk egyetlen díszítése az egyenes vonalú bronz szegélyezés, a tetejét fedő márványlap áttört bronz rácskerete, geometrikus fiókhúzói. Nemes, meleg vöröses mahagóni borításának selymes fénye mindenkép kiemeli az enteriőr berendezései közül.
Tovább olvasom>>

Drágakőre festve: Antonio Tempesta újonnan felfedezett képe(i) az Iparművészeti Múzeumban című kiállítás megnyitóbeszéde

Hölgyeim és uraim,

sok manapság a kiállítás, igazán nem lehet panaszkodni a múzeumok kínálatának hiányára. Többnyire a színvonal is magas, élvezhetjük a nemzetközi kapcsolatok bőségéből és a megannyi kiváló szakember hozzáértéséből, jó ízléséből adódó előnyöket. A kiállításoknak talán csak egy fajtájával nem kényeztetnek minket a múzeumok. Azzal, amelyik az intézményekben folyó műhelymunkával ismertethet meg bennünket. Emlékszem, az oly nagyon távoli múltban, művészettörténész hallgatóként, csak igen halvány sejtelmem volt arról, miféle tevékenység folyik egy művészeti, vagy bármely múzeumban.
Tovább olvasom>>

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view?id=214