Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Lukáts Kató (1900. április 15. – 1990. január 12.) grafikusművésznek idén kettős – mind születésének, mind halálának évszámát tekintve – kerek évfordulója van. Önéletrajza szerint a Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolán kezdte tanulmányait, majd átment az Országos Magyar Királyi Iparművészeti Iskola díszítő festészet szakára, de végül a grafika szakon tanult tovább. Itt tanárai az első két tanévben Helbing Ferenc, a harmadikban pedig Haranghy Jenő voltak.

1925-ben ment feleségül az építész, belsőépítész Kaesz Gyulához (1897. július 13. – 1967. május 12.), aki akkoriban az Iparművészeti Iskolában tanított. Férje tanácsára Lukáts egy évig gyakornokként dolgozott a Globus Nyomdában.

A nyomdai technikák alapos megismerése nagyban elősegítette technikai fejlődését. Ez érzékelhető már 1927-től kezdődően, ekkortól, majd az 1930-as években a reklámgrafika különböző műfajaiban alkotott, készített üzleti kártyát, plakátot, üdvözlőlapot, könyvdíszt, folyóirat-címlapot, valamint divatrajzokat és jelmezterveket is. Alkotásai mennyiségben és minőségben egyaránt kiemelkedőek. Grafikai életműve hihetetlenül gazdag, minthogy az 1920-30-as évek Magyarországán egy grafikusművésznek sokféle megbízást el kellett fogadnia a nehéz gazdasági viszonyok miatt. Ugyanakkor a gazdasági világválság után egyre több cég törekedett rá, hogy nívós plakátokat és csomagolásokat terveztessen neves grafikusokkal.

Lukáts Kató népszerű és sokat foglalkoztatott grafikusnak számított, munkáit Rosner Károlynak köszönhetően neves külföldi szakfolyóiratok publikálták, mint a Modern Publicity, a Commercial Art and Industry vagy a Gebrauchsgraphik. A Gré Kozmetika reklámja is bekerült Joseph Binder Colour in Advertising című könyvébe. Talán e publikációk is közrejátszottak abban, hogy hazai vállalatok mellett bécsi, londoni cégek is foglalkoztatták. A legtöbb csomagolást az Altmann&Kühne rendelte tőle annak idején, és még most is használják az általa tervezett csomagolásokat.

Az IMM Adattárának kézirajz-gyűjteménye számos plakát és egyéb reklámtervét őrzi. Közülük az Evinrude oldalmotorokat, a Tungsram égőt vagy a Palma gumisarkot reklámozókat a külföldi szaklapok is méltatták. Tervei nyomán a Tungsram és a Palma számára többféle változat, sőt a plakátok alapján nemegyszer kisméretű szórólap is készült.

Figyelemfelkeltő munkáinak egyszerű formanyelve messzemenőkig megfelel a plakátművészet követelményeinek. Pár jellegzetes színnel dolgozott, melyek feltűnőek, és erősítik egymást. A rajzot szinte az absztrakt határáig leegyszerűsítette, és egyedi ritmust hozott létre. Mondanivalója azonnal érthető, tömör, és világos. Művein megfigyelhető a kortárs modernista grafikusok és festőművészek, mint Bortnyik Sándor, Berény Róbert, Bottlik József hatása.

Szerző: Marosi Eszter főmuzeológus, Adattár Főosztály
 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view?id=228