Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Ha nyár, akkor irány a Balaton! – nemcsak ma, de a 19. században is sokak számára jelentette a pihenés és a gyógyulás helyszínét a Tihanyi-félsziget. Ezért is készülhetett el Fischer Mór herendi porcelángyárának különleges, igazi bravúrdarabnak számító készlete, amelynek egyedi dekorációja a „magyar tenger” egyik legkedveltebb városát, a reformkor nagyjainak kedvenc fürdőhelyét mutatja be.

A meghitt, kettesben – azaz „tete a tete” – elköltött kávézásra szolgáló készlet formavilága rokokó jellegű: ovális metszetű, gerezdelt testű csészékkel és kannákkal, kis lábakon álló ovális tálcával. Festése gazdag színezéssel és dús mintájú aranyozással készült, különlegességét a felületet borító tájképek jelentik, melyek Balatonfüred és a Tihanyi-félsziget nevezetességeit ábrázolják. A festett miniatúrák előképe Szerelmey Miklósnak, a kor ismert litográfusának 1848-ban kiadott Balaton albuma, mely több reprint kiadást is megért. (Online itt érhető el.)

A leghíresebb látnivalók, mint az impozáns Horváth-ház, a „savanyúvíz” ivókútjának oszlopos-kupolás épülete vagy az 1846-ban vízre bocsátott Kisfaludy Gőzös a készlet darabjain több helyen is feltűnnek a sétáló, pihenő emberekkel tarkított romantikus tájképek között. Az előképül szolgáló monokróm litográfiát szabadon kezelő, sokszor kiegészítő, megváltoztató színes képek a porcelánművészetben mesteri fokon jártas kéz munkái, a készlet kivitelezése, megjelenése és témája egyaránt kiállításra szánt, a gyár hírnevét öregbítő darabbá emeli ezt a tárgyegyüttest.

Leltári szám: 52.2459.1–6.1–2
Balatonfüredi kávéskészlet
Fischer Mór porcelángyára (Herend), 1860 körül

Szerző: Radványi Diána főmuzeológus, Kerámia- és Üveggyűjtemény Főosztály

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view?id=242