Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Ne maradj le!

Múzeumok Éjszakája a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumban, 2013. június 22. 18:00 – 22:00

Programok
17:00-18:00 - Amikor az elefántok repülni tudtak - Egy mesés délután Indiában Zalka Csengével
Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó különleges utazásra hív mindenkit: Ismerjük meg Indiát meséken, mítoszokon és legendákon keresztül! A kicsiknek szóló állatmeséktől legendás hősök kalandjaiig akad itt történet minden korosztálynak. Repülő elefántok, földre szállt istenségek, varázslatos tájak töltik meg a délutánt. Azt mondják, a mesék folyton úton vannak, új hallgatóságot keresve. Van időd egy mesére?

18:00-18:15 - Megnyitó

  • Üdvözlő beszédet mond: Dr. Fajcsák Györgyi, a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Gyűjtemény vezetője
  • Beszédet mond: Dr. Jékely Zsombor, az Iparművészeti Múzeum gyűjteményi főigazgató-helyettese
  • Megnyitó beszédet mond: Őexc. Gauri Shankar Gupta úr, India magyarországi nagykövete

18:15-19:00 - Sandhyadipa Kar (India) odisszi táncelőadása
A híres művészcsaládból származó táncosnő Indián kívül a világ szinte minden táján járt már, hogy népszerűsítve az odisszi táncot. 1982-ben kezdte a tánctanulást, mestere volt többek között a néhai Guru Kelucharan Mohapatra is. 22 éve tanít és táncol szólódarabokban illetve táncdrámákban.

19:30-20:30 - Meshinda koncert
A Meshinda zenéjében Magyarország egyik legszebb énekhangja vetekszik a hangszereiken a világ különböző népeit szakértő módon képviselő zenészekkel.
Az együttes két alapító tagja - Guessous Majda Mária énekes és Tóth Szabolcs szitárművész - elsőként a Zeneakadémia berkein belül találkoztak. Az együtt zenélés 2013 elején kezdődött. Az együttes zenei világát szebbnél szebb autentikus népi hangszerekkel színesíti még két zenész: Barvich Iván- a Sebő együttesből-, illetve Boros Gerzson Dávid. A koncertjeiken tradicionális indiai népdalok csendülnek fel, az együttes egész Hindusztán zenei kincséből merít. A zene egyszerre van tele szép mondanivalókkal, játékkal, dallamokkal, improvizálással. Szívből szól, szívbe megy, örömzene ez a Meshinda!

21:00-22:00 - Edward Powell koncert
5 év után ismét a Hopp Ferenc Múzeum vendége a világ egyik legjobb fretless (bund nélküli) gitárosa. A kanadai Edward Powell színes egyénisége zenéjében is megmutatkozik. Zenei tanulmányait hat éves korában kezdte, olyan mestereket tudhat magáénak, mint Sri Budhaditya Mukherjee, Batuk Nath Mishra, Sri Kesur Mishra vagy Necati Celik.
A klasszikus értelemben vett fretless gitár mellett, saját készítésű háromnyakú ragmakamtaron (sarod és az oud keresztezéséből született), valamint szitáron és oudon is játszik. Ez a különleges hangszer, aminek már a tizenegyedik verziójával koncertezik, lehetővé teszi, hogy kombinálja az indiai rágákat a közel-keleti makám zenével. A zenész, hangszerépítő, világutazó, életművész indiai ihletésű koncertje igazi csemegének ígérkezik!

További programok
Indiai ízek a Shalimar Indiai Étterem tálalásában

A programok szervezője az Indiai Nagykövetség és a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum.
 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/programs/view/235,Ne+maradj+le!+-+M%C3%BAzeumok+%C3%89jszak%C3%A1ja+a+Hopp+Ferenc+Kelet-%C3%A1zsiai+M%C5%B1v%C3%A9szeti+M%C3%BAzeumban